Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Στα… μπιτσόμπαρα του Ποταμού και της Χαλκιδικής

της Ντέπυς Χιωτοπούλου στον Αγγελιοφόρο
Κάθε καλοκαίρι, τα μπιτς μπαρ αποτελούν πόλο έλξης κυρίως της νεολαίας αλλά και τουριστών. Ξαπλώστρες και ομπρέλες, μουσικές όλων των ειδών, φυσικοί χυμοί και κοκτέιλ, παγωμένες μπίρες και το κλασικό καφεδάκι. Αλλα ανοίγουν και άλλα κλείνουν, κάποια αλλάζουν όνομα, ενώ υπάρχουν κι αυτά που αποτελούν σταθερή αξία κάθε σεζόν. Η μετρημένη κατανάλωση, η μείωση των τιμών, το σώσιμο της παρτίδας κυρίως από τους αλλοδαπούς, και ο αντίπαλος -μέχρι στιγμής- καιρός, καθιστούν τους ιδιοκτήτες και υπευθύνους των μπιτς μπαρ αρκετά συγκρατημένους.

Ο «Α», κάνοντας έρευνα σε κοντινές παραλίες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πιο μακρινές, της Χαλκιδικής και της Πιερίας, διαπιστώνει ότι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν κοντινούς προορισμούς για εξοικονόμηση καυσίμων, είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι στην κατανάλωση, τα δε Σαββατοκύριακα παρατηρείται το αδιαχώρητο, σε αντίθεση με τις καθημερινές, που η εικόνα -μέχρι στιγμής- είναι αρκετά πιο χαλαρή. Επιπρόσθετα, αυξάνονται και οι λουόμενοι που πηγαίνουν στην παραλία κουβαλώντας το δικό τους εξοπλισμό -ομπρέλες, καρέκλες, ψυγειάκι και σε πολλές περιπτώσεις και ξαπλώστρες.
Πολύ καλύτερη σε σχέση με την περσινή είναι η φετινή σεζόν στον Ποταμό της Επανομής (30 περίπου χλμ. από Θεσσαλονίκη) και, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιότσιο, ιδιοκτήτη μπιτς μπαρ που λειτουργεί από το 1997, «η κίνηση έχει αυξηθεί τις καθημερινές, τα δε Σαββατοκύριακα η ροή του κόσμου είναι ούτως ή άλλως μεγάλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «έμειναν» δυο μήνες πίσω, λόγω του ότι Μάιος και Ιούνιος ήταν κακοί μήνες, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Η κατανάλωση, ωστόσο, είναι μετρημένη, με τον κόσμο να περιορίζεται σ' έναν καφέ, ένα τοστ, μια μπίρα. Οσον αφορά τις τιμές, είναι ίδιες με πέρυσι, με τον καφέ να κοστίζει 3 ευρώ χωρίς νερό, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η ξαπλώστρα και η ομπρέλα.
Στα κοντινά
Πολλές και ποικίλες οι παραλίες και τα μπιτς μπαρ που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες και προτιμούν όλο και περισσότεροι.
Οι επιχειρηματίες των μπιτς μπαρ εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Εάν το θερμόμετρο είναι σκαρφαλωμένο ψηλά, ο κόσμος θα πάει στην παραλία, ακόμη και τις καθημερινές, εάν όχι, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.
Στη Νέα Ηράκλεια, και συγκεκριμένα στην παραλία Σαχάρα, η πολύ πρόσφατη άφιξη νέου μπιτς μπαρ, η οποία έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό σε οικολογικές οργανώσεις, προσελκύει κόσμο καθημερινά, τις δε Κυριακές επικρατεί το αδιαχώρητο.
«Είναι κοντά από τη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος έρχεται τις καθημερινές», λέει στον «Α» ο επιχειρηματίας Σταύρος Κεντεποζίδης.
Ο κ. Κεντεποζίδης, ο οποίος διατηρεί ακόμη ένα μπιτς μπαρ σε μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση από τη Θεσσαλονίκη -στα Νέα Φλογητά- εδώ και μια επταετία διακρίνει τη δυσκολία του κόσμου όσον αφορά και την άφιξή του στην παραλία αλλά και στην κατανάλωση. «Είναι δύσκολα, έχει πάρα πολύ κόσμο τις Κυριακές, τις υπόλοιπες μέρες είναι ίσα ίσα να βγαίνουν τα έξοδα του μαγαζιού», λέει στον «Α». Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με τον ίδιο, «κοιτάζουν να παραγγέλνουν όσο λιγότερα γίνεται, σκέφτονται ακόμη και τα 0,50 λεπτά».
Οι τιμές στο μπιτς μπαρ είναι στα 3,5 ευρώ ο φραπές με νερό, στα 4 ευρώ ο φρέντο εσπρέσο και στα 4,5 ευρώ ο φρέντο καπουτσίνο, συμπεριλαμβανομένης της ξαπλώστρας.
Μέτρια η κατανάλωση
Από την πλευρά του, ο Ιορδάνης Ξανθόπουλος, υπεύθυνος μπιτς μπαρ στη Νέα Ηράκλεια, που βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, παρατηρεί πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα και μια πιο χαλαρή εικόνα τις καθημερινές. «Ο κόσμος επιλέγει κοντινές παραλίες, για εξοικονόμηση βενζίνης», λέει στον «Α» ο κ. Ξανθόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μέτρια, «ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι στα 7 ευρώ», με τον καφέ να κοστίζει 3,5 ευρώ με νερό, την μπύρα 4 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας ξαπλώστρα και ομπρέλα.
Στη Χρυσή Αμμουδιά, μεταξύ Αγ. Παύλου και Ν. Ηράκλειας, ο Χρήστος Καλογιαννίδης, υπεύθυνος μπιτς μπαρ που βρίσκεται στον 5ο χρόνο λειτουργίας του, επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό. «Τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο, τις καθημερινές, εάν έχει ζέστη, έχει επίσης πολύ κόσμο», λέει στον «Α» ο κ. Καλογιαννίδης, συμπληρώνοντας ότι στα ατού του μπιτς μπαρ είναι η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, «είναι λιγότερη από πέρσι», οι δε τιμές κυμαίνονται στα 3,5 - 4 ευρώ ο καφές με νερό, 4 ευρώ οι μπίρες, 7 ευρώ τα ποτά, συμπεριλαμβάνοντας ξαπλώστρα και ομπρέλα.
Χαλκιδική: «σώζουν την παρτίδα» οι αλλοδαποί
Στην άκρη του πρώτου «ποδιού» της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στο Παλιούρι, ο Φώτης Λιούτας, ιδιοκτήτης μπιτς μπαρ, επισημαίνει στον «Α» ότι «την παρτίδα σώζουν οι τουρίστες» (Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Βούλγαροι, Ρώσοι, Σέρβοι) ενώ σε ό,τι αφορά τους Ελληνες «είναι όπως τους αφήσαμε, δεν κινούνται πολύ».
Στο κομμάτι της κατανάλωσης, ο κ. Λιούτας δείχνει ευχαριστημένος, παρατηρώντας μεγάλη άνοδο τόσο στο εστιατόριο όσο και στο μπαρ, αφού «οι αλλοδαποί καταναλώνουν περισσότερο απ' ό,τι κατανάλωνε ο Ελληνας πριν από 5-6 χρόνια». Οσον αφορά τις τιμές, 3,5 ευρώ κοστίζει ο καφές, 3,5 - 5 ευρώ η μπίρα, 7 ευρώ το ποτό, 8 ευρώ το κοκτέιλ, όπου περιλαμβάνεται και η ξαπλώστρα και η ομπρέλα.
Οι Ελληνες δεν έχουν έρθει καν στα σπίτια τους!
Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση σε περιοχές που κινούνται κυρίως με την ελληνική αγορά. Με δυο κακούς μήνες -το Μάιο και τον Ιούνιο- λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και μ' έναν πεσμένο σχετικά Ιούλιο, η μείωση του τζίρου θα κυμαίνεται στο τέλος της σεζόν στο -20%. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του επιχειρηματία Γιάννη Γεωργιάδη, ο οποίος διατηρεί μπιτς μπαρ στην Ακτή Σαλονικιού, στο μυχό της Σιθωνίας, τα τελευταία 20 χρόνια.
«Να φανταστείτε, οι Ελληνες δεν έχουν έρθει ακόμη στα σπίτια τους», λέει χαρακτηριστικά στον «Α» ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επισημαίνει ότι το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σ' εκείνο το κομμάτι της Σιθωνίας είναι από την Ανατολική Ευρώπη, Βούλγαροι και λίγοι Γερμανοί. Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «τιμές του 2001», η δε κατανάλωση είναι πολύ περιορισμένη. Ο καφές κοστίζει 3 ευρώ με νερό, η μπίρα draft 500 ml, 3,5 ευρώ, το κοκτέιλ 7,5 ευρώ (από 8 - 9,5 ευρώ που κόστιζε παλαιότερα) συμπεριλαμβανόμενων ξαπλώστρας και ομπρέλας.
«Ο,τι προσφορές παίρνουμε από τις εταιρίες τις δίνουμε στον πελάτη», λέει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά βοήθεια από το κράτος, αναφέροντας ως παραδείγματα, μεταξύ άλλων, τα αυξημένα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους κ.ά.
Πιερία: όλη μέρα με έναν καφέ...
Στη γειτονική Πιερία, παρατηρείται αρκετή κίνηση, κυρίως από τους Ελληνες, παρ' όλα αυτά στην κατανάλωση είναι... σφιχτοί. Ο Ακης Ιπλικτζόγλου, ιδιοκτήτης in beach bar στην Πλάκα Λιτοχώρου, το οποίο διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, μιλώντας στον «Α», αναφέρει ότι οι μήνες Μάιος και Ιούνιος ήταν πεσμένοι λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, ενώ ο Ιούλιος μπήκε αρκετά δυναμικά.
«Υπάρχει κατανάλωση αλλά γενικότερα ο κόσμος είναι ''σφιχτός''», λέει ο κ. Ιπλικτζόγλου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί να κάτσουν στην παραλία και 5 ώρες, παραγγέλνοντας μονάχα έναν καφέ.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο καφές κοστίζει 3 ευρώ με νερό, ο φρέντο εσπρέσο 3,5 ευρώ, η μπίρα 3,5 - 5 ευρώ, τα ποτά 6 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ξαπλώστρας και ομπρέλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.