Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Σύσκεψη των δημοτικών παρατάξεων για το «βραχνά» του ΓΠΣ

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ.Κωστής Κούτουκας, μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»,  προκειμένου να βρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα της προκαταβολής 10% που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες συνδημότες για την πολεοδόμηση του ΓΠΣ. Και προς το σκοπό αυτό τις επόμενες μέρες πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των ενδιαφερόμενων κατοίκων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες επίλυσης του θέματος.

Η θέση των εκπροσώπων της «Συμπολιτείας» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν ξεκάθαρη και χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους κατοίκους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα των συνεδριάσεων: «Να παγώσει εδώ και τώρα όλη η διαδικασία καταλογισμού και είσπραξης των χρηματικών ποσών εισφοράς για το ΓΠΣ, προκειμένου να βρεθεί ικανοποιητική λύση από το Σεπτέμβριο που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος. Θέτοντας παράλληλα καίρια ερωτήματα προς την απερχόμενη διοίκηση, όπως το γιατί χάθηκαν οι 900.000 ευρώ της προγραμματικής σύμβασης του δήμου Θερμαϊκού με τη Νομαρχία, που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους δημότες από την καταβαλλόμενη εισφορά σε χρήμα.

Τις σοβαρές παρατυπίες που υπήρξαν καθ΄όλη τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας, όπως η μη σωστή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων κλπ, επισήμανε με τη σειρά του το στέλεχος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» κ. Παναγιώτης Ερμείδης. Παρατηρώντας ταυτόχρονα τα σοβαρά λάθη που διαπράχθηκαν, όπως για παράδειγμα ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογούσε από την πολεοδόμηση με εισφορά σε γη, όπως έγινε στο δήμο Ωραιοκάστρου και αλλού.
«Με ποιανού εντολή εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης επιπλέον 1.300 στρέμματα, με συνέπεια να επιβαρυνθούν οι δημότες με ποσό που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ», ήταν ενα σοβαρό ερώτημα που έθεσε ο κ. Π.Ερμείδης και το οποίο πλανάται εδώ και καιρό αναπάντητο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα ήρθε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη θέση της διοίκησης, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή να απουσιάζει στις Βρυξέλλες για το θέμα αποχέτευσης της Επανομής και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να προσέρχεται στη συνεδρίαση λίγο πριν τελειώσει η συζήτηση του θέματος. Πάντως, όπως προέκυψε, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «ΓΑΙΑ» κ. Μαμουνής, που έκανε την πολεοδόμηση, εισέπραξε μέχρι σήμερα περίπου 2.300.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.800.00 από τους δημότες, 300.00 από το Πράσινο Ταμείο κλπ.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης, πρότεινε στη διάρκεια της συζήτησης να γίνει επαφή με τη «ΓΑΙΑ» με στόχο τη μείωση των χρηματικών ποσών που πρέπει να καταβληθούν από τους δημότες. Ενώ επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει κατά τη συγκέντρωση κατοίκων στην Αγία Τριάδα για ομαδικές προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Πάντως, όπως όλοι παραδέχθηκαν, η πιο σωστή ήταν η θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που επισημαίνει ότι όπως ο καθορισμός της εισφοράς του 10% επιβλήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με άλλη απόφαση του ίδιου οργάνου μπορεί αυτή να παγώσει η να τροποποιηθεί  

Η ανακοίνωση της «Συμπολιτείας»
Η ανακοίνωση που πριν από ένα μήνα είχε εκδοθεί από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» για το θέμα αυτό, έχει ως εξής:
Τις τελευταίες ημέρες, σε πολλούς συμπολίτες μας καταφθάνει ειδοποίηση από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Θερμαϊκού, για την καταβολή «οφειλών» τους, που αφορά ποσό από το 10% προκαταβολής της εισφοράς σε χρήμα για πολεοδόμηση του Γενικού  Πολεοδομικού Σχεδίου  (ΓΠΣ).
Στα ειδοποιητήρια αυτά, διατυπώνεται η προειδοποίηση για την επιβολή προσαυξήσεων αλλά και τη λήψη «όλων των αναγκαίων νόμιμων μέτρων» για την είσπραξη των χρηματικών αυτών ποσών, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση απόγνωσης στους συμπολίτες μας που ήδη υφίστανται τις συνέπειες των σκληρών  και άδικων οικονομικών μέτρων.  
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» και προεκλογικά είχε διατυπώσει μια σειρά προτάσεων, που αφορούσαν το σύνολο των ΓΠΣ σε όλο  το Δήμο Θερμαϊκού. Είχαμε δηλώσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει επανεξέταση του χωρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυσκολίες που προέκυψαν από τη βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουμε.
Η  παράταξή μας ζητάει από τη δημοτική αρχή να παγώσει κάθε εισπρακτική ενέργεια που αφορά την πολεοδόμηση  άμεσα. Προκειμένου η νέα δημοτική αρχή, το νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο που θα αναλάβει από 1ης Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση με όλους τους φορείς και με σύγκληση λαϊκών συνελεύσεων σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα,  για την επανεξέταση  και αναθεώρηση των ΓΠΣ  σε όλο το δήμο.  Οι προτάσεις που θα προκύψουν και οι όποιες αποφάσεις επί του θέματος της διοίκησης του δήμου, να τεθούν στην κρίση των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει σε κανένα αιρετό, να φορτώνει με νέα δυσβάστακτα βάρη τους πολίτες. Δεν μπορεί να προχωράει ένας σχεδιασμός που είναι εμφανέστατο πως είναι αδιέξοδος, αφορά ξεκάθαρα μια άλλη εποχή, ένα ξεπερασμένο τρόπο ανάπτυξης και δεν δίνει καμία προοπτική στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.