Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Πιάνουν τόπο οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ;


Θα επανεξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ τη διαδικασία ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ, κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όπως αναφέρθηκε στη γενική της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη δήλωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που διαβάστηκε στη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ, γίνεται λόγος και για τις «αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας», οι οποίος θα συνυπολογιστούν για τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης.
Έτσι, ανοίγει ένα «παράθυρο» όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, δεδομένης της ισχυρής πίεσης που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση τόσο λόγω της επιτυχίας του δημοψηφίσματος για το νερό όσο και του αρραγούς μετώπου των τοπικών φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Η δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ
Αναλυτικά, η δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ, καθώς οι μετοχές του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο, έχει ως εξής:
«Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει την νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ
Μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, επισήμανε πως «η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας».
Είπε, επίσης, πως θα είναι επιτυχία «η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων, με διευκόλυνση των λειτουργιών της εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια».
Διανομή μερίσματος
Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ Α.Ε. αποφάσισε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,285 ευρώ ανά μετοχή (0,12 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2013, αφορολόγητου αποθεματικού από εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 0,065 ευρώ/μετοχή και αδιάθετου υπολοίπου αντληθέντων κεφαλαίων 0,10 ευρώ/μετοχή).
Ενέκρινε επίσης το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προς την ΕΥΑΘ Παγίων, με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη που εκκρεμούσαν, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.
Επίσης, ενέκρινε τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2012 μετά τη μεταβολή του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές και προχώρησε στην έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, των εκθέσεων του διοικητικού συμβουλίου και των ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση του 2013, απαλλάσσοντας τα μέλη του Δ.Σ. και τους ορκωτούς από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.