Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«ΟΧΙ» στο ΤΑΙΠΕΔ από τη Μητροπολιτική για το κάμπινγκ Αγ.Τριάδας

Να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην εγκρίνει την «στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ για καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και την κατασκευή εκεί συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών, αποφάσισε η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Πέμπτης. Μία απόφαση που δικαιώνει απόλυτα τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η οποία με συνέπεια είχε ταχθεί εδώ και μήνες κατά της εκποίησης του κάμπινγκ και της καταστροφής αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στο δήμο Θερμαϊκού.


Ομόφωνα, τάχθηκαν κατά του ξεπουλήματος του κάμπινγκ όλες οι δημοτικές  παρατάξεις στο Θερμαϊκό, με τον νεοεκλεγμένο δήμαρχο κ.Γιάννη Μαυρομάτη να δεσμεύεται κατηγορηματικά ότι η νέα δημοτική αρχή, μετά την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει, θα προβεί σε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, όπου θα προβλέπεται πως ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάμπινγκ.

Ο απερχόμενος δήμαρχος κ.Αλεξανδρής
Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής ενημέρωσε για το ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με το οποίο ζητείται να παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία του δήμου το κάμπινγκ, προκειμένου να αξιοποιηθεί επ ωφελεία των δημοτών και της εν γένει οικονομικής ζωής της τοπικής κοινωνίας. Ο κ.Αλεξανδρής επιπροσθέτως ανέφερε και τους πέντε αρνητικούς λόγους που προκύπτουν από τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ. Αυτοί είναι:
1.    Υπονομεύεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του δήμου Θερμαϊκού
2.    Ο δήμος θα απωλέσει τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων
3.    Η δημιουργία του «τουριστικού χωριού» από το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην περιοχή η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση
4.    Δεν διαφυλάσσεται ο πνεύμονας πρασίνου της περιοχής
5.    Θα υπάρξει απαγόρευση στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στην ακτή.
6.    «Με αυτούς τους όρους η πρόταση είναι αντίθετη προς το δήμο και την κοινωνία του δήμου ΘερμαΪκού και ως εκ τούτου σας ζητούμε να μην εγκρίνετε την προτεινόμενη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής
Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ. Μαυρομάτης
Με τη σειρά του ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ.Μαυρομάτης αναφέρθηκε κι αυτός στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κατά της καταστροφής του κάμπινγκ και κατέθεσε στο προεδρείο την αρνητική επίσης γνωμάτευση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που σημείωνε ότι στην περίπτωση που στη θέση του κάμπινγκ δημιουργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το τουριστικό χωριό, τότε «θα υπάρξει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη για την περιοχή». Ενώ αναρωτήθηκε που θα πάει όλος αυτός ο αμίαντος με τον οποίο είναι χτισμένα τα οικήματα του κάμπινγκ και κατήγγειλε ότι ενώ το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή του χώρου ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2013, εντούτοιςε δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση του δήμου ΘερμαΪκού. Καταλήγοντας δε δεσμεύτηκε ότι η νέα δημοτική αρχή, μετά την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει, θα προβεί σε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, ώστε να προβλέπεται πως ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάμπινγκ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσαμασλής
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσαμασλής επισήμανε ότι σε διοικητικό επίπεδο υπάρχει θετική εισήγηση της υπηρεσίας, όμως σε πολιτικό επίπεδο, από τον προηγούμενο Ιανουάριο υπάρχει αντίδραση στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των δύο κάμπινγκ του νομού (Αγία Τριάδα, Ασπροβάλτα) και του Σέδες. «Με έγγραφο προτείναμε να γίνει αξιοποίηση, αλλά από τους οικείους δήμους (Θερμαϊκού, Θέρμης, Βόλβης), αφού προηγηθεί παραχώρηση των εκτάσεων. Δε θέλουμε να τις αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά οι τοπικές κοινωνίες, με βέλτιστο για τις περιοχές τρόπο. Δε συμφωνήσαμε ποτέ σε ιδιωτικοποίηση. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοπράτησε ήδη την αξιοποίηση του χώρου κι εμείς καλούμαστε να εγκρίνουμε τους περιβαλλοντικούς όρους. Είμαστε αντίθετοι. Οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και εισηγούνται θετικά, εμείς όμως εισηγούμαστε να μην ψηφίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, διότι τότε θα είμαστε ανακόλουθοι στην επιστολή μας περί παραχώρησης των κάμπινγκ στους ΟΤΑ. Είναι πολιτική η απόφασή μας. Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.

Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» κ.Κουζινόπουλος         
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» αναφέρθηκε στον αγώνα που άρχισε η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται προκειμένου να μην καταστραφεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά αντιθέτως να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού. Επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι  η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» σχετικά με το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, που συνέταξε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν λαμβάνει ουδόλως υπόψη το γεγονός ότι με την καταστροφή του χώρου, προκειμένου να ανεγερθούν εκεί συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, θα συντελεστεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, καθώς θα κοπούν χιλιάδες αιωνόβια δέντρα.
«Όταν, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ελληνικού κράτους, τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020 θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας που θα φτάσουν τα 25 εκατομμύρια ετησίως, ο αφανισμός ενός χώρου προσέλκυσης τουριστών, μόνο ως ανοησία μπορεί να θεωρηθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
Η καταστροφή αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς χώρου, δεν αφορα μόνο τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας αποτελεί το μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης, όαση και καταφύγιο των Θεσσαλονικέων για λίγες στιγμές ξεκούρασης και δροσιάς, είπε ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας ΘερμαΪκού».
Όπως τόνισε ο κ. Κουζινόπουλος, «όσοι εμπνεύσθηκαν την καταστροφή του περιβαλλοντολογικού πλούτου της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθούν στη θέση του άχαροι όγκοι μπετόν-αρμέ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη. Και με την κατάλληλη προβολή, θα μπορούσε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους να κατακλύζεται από τουρίστες. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής».
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, συνεπικουρώντας τα όσα είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», ανάφερε τη δήλωση του δημάρχου Θάσου, ο οποίος σε χτεσινή συνέλευση της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα έσοδα ο δήμος του τα έχει από το κάμπινγκ της Θάσου το οποίο είναι υπερπλήρες.

Άλλες παρεμβάσεις
 Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ), εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση και στη συγκεκριμένη μορφή αξιοποίησης του χώρου, ενώ ισχυρίσθηκε ότι και η παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την ιδιωτικοποίηση, αφού απαράβατος όρος είναι η εμπορική αξιοποίηση του χώρου (εμπορευματική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μέσω του δήμου). "Όχι στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση", είπε ο κ. Ζιώγας.
Ανάλογη και η τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωση», Κωνσταντίνα Μώραλη, μιλώντας για "αλισβερίσι" και για ξεπούλημα όχι μόνο του κάμπινγκ, αλλά 19 ακινήτων του δήμου Θερμαϊκού που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παντελής Κουκουλεκίδης, είπε ότι υπάρχει καθολική αντίδραση στο σχέδιο και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα κενά για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και διαπλεκόμενα με τη δήθεν αξιοποίηση. "Το κοινωνικό μέτωπο στην περιοχή είναι αρραγές, αλλά πηγαίνουν σε μια εκχώρηση με… ονοματεπώνυμο", σημείωσε. Ζήτησε κινητοποίηση του κόσμου για να ανατραπούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε ότι "θα πρέπει να συνηθίσουμε στην παρουσία του 'μεγάλου αφεντικού' (ΤΑΙΠΕΔ) στις συνεδριάσεις μας στο εξής σε θέματα που το αφορούν και αισθάνεται ότι θίγεται". Το ΤΑΙΠΕΔ καταστρατηγεί το ΓΠΣ του δήμου Θερμαϊκού, παρότι υποστηρίζει ότι το σέβεται, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. "Εμείς απλώς γνωμοδοτούμε. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στα σχέδιά του. Και να πάρει την έκταση ο δήμος ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές θα μπουν. Το κάμπινγκ να είναι δημόσια περιουσία και να αναβαθμιστεί – εκσυγχρονιστεί για να αποδοθεί έστω με ελάχιστο αντίτιμο στους δοκιμαζόμενους πολίτες", συμπλήρωσε.
Την έντονη αντίθεσή του, εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, Αδάμ Δράγας, διότι όπως είπε άλλος ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, άλλος της τοπικής κοινωνίας. "Τον κυρίαρχο λόγο στα τοπικά θέματα τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Ανάπτυξη χωρίς τη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει", είπε.
Η περιφερειακή σύμβουλος της διοίκησης, Γιάννα Τζάκη, επισήμανε ότι η παράταξη και συνεπώς η διοικηση είχε πάρει θέση και την είχε κοινοποιήσει στην κυβέρνηση υπέρ της παραχώρησης του κάμπινγκ στο δήμο και την τοπική κοινωνία για να το διαχειριστεί η ίδια. "Υπάρχει ειλημμένη προγενέστερη πολιτική απόφαση και δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε την πολιτική κουβέντα στην υπηρεσιακή. Οι υπηρεσίες έκαναν άρτια τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό το κομμάτι. Η απόφασή μας είναι πολιτική", συμπλήρωσε.
Η τεχνική σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτα Τσολακάκη, προσπάθησε να υπερασπισθεί τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ μικρός, διασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι, προβλέφθηκε η σύνδεση με τη θάλασσα και η ελεύθερη πρόσβαση, ενώ έχουν γίνει προβλέψεις για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα (αμίαντος, διατήρηση βλάστησης κτλ.). Όταν όμως ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» Σπύρο Κουζινόπουλο, να εξηγήσει «τι σόϊ σεβασμός στο περιβάλλον είναι αυτός, όταν προβλέπεται να κοπούν χιλιάδες δέντρα για να γίνουν τα συγκροτήματα από μπετόν-αρμέ», απέφυγε να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.