Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ελληνοτουρκικός καυγάς για την καταγωγή του Καραγκιόζη

Ελληνοτουρκικός καυγάς σχετικά με την καταγωγή του Καραγκιόζη, με το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών να περνάει στην αντεπίθεση και σε επιστολή του, αντικρούοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνει ότι το θέμα δεν έτυχει την αντιμετώπιση που πρέπει από την ελληνική ηγεσία σχετικά με την κατοχύρωσή του από την Τουρκία ως κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Αναλυτικά η επιστολή:
''Ήδη, από το 2009, που άρχισε το ανωτέρω θέμα να βγαίνει στην επιφάνεια, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών είχε επισημάνει τη σημασία του ζητήματος, είχε ενημερώσει σχετικά την τότε ελληνική πολιτική ηγεσία και είχε προχωρήσει στη δημοσίευση σχετικών άρθρων στη διαδικτυακή εφημερίδα «Ο Καραγκιόζης μας».
Όταν πάλι, τον Ιούλιο του 2010, έγινε γνωστή και επισήμως η κατοχύρωση του Καραγκιόζη (όχι όμως και του Θεάτρου Σκιών, γενικά) ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας, το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, αλλά χωρίς την κατάλληλη ανταπόκριση από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ο υπουργός του οποίου, κ. Γερουλάνος, φάνηκε αδιάφορος για το συγκεκριμένο θέμα, συνειδητά ανενημέρωτος και κατώτερος των περιστάσεων.
Παρόμοια αδιαφορία παρατηρούμε ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας γύρω από το θέμα της πατρότητας του Καραγκιόζη, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014.
Φρονούμε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου αθώο, όπως (δυστυχώς) ακούγεται από ορισμένες πλευρές, ούτε γράφτηκε «λόγω θέρους», για να γεμίσουν οι εφημερίδες τις στήλες τους. Οι γείτονές μας είναι φανερό ότι αναπτύσσουν μια πολυμέτωπη πολιτική, στοχεύοντας στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών», απέναντι σε οποιοδήποτε ευαίσθητο τομέα θεωρούν ευάλωτο, από τις ελληνικές ακτές, μέχρι και τις τέχνες. Την ίδια στιγμή, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Επιτροπή της Ουνέσκο, παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης και δυστοκία κινήσεων.
Οφείλουμε, λοιπόν, ως Σωματείο να αναδείξουμε την ύψιστη σημασία του θέματος και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική πολιτική ηγεσία. Οι Τούρκοι διεκδικούν την πατρότητα ενός ήρωα, του Καραγκιόζη, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα όλων των λαών της πολυεθνικής οθωμανικής και (κατ' επέκταση) της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Η εθνικοποίηση του Καραγκιόζη, μετά τη δημιουργία των εθνικών κρατών (της Ελλάδας μετά το 1830 και της Τουρκίας μετά το 1923), δεν μπορεί να αναιρέσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του και την πολυεθνική ταυτότητα που απέκτησε, ως γέννημα των μεγάλων αυτοκρατοριών.
Είμαστε, ως Σωματείο, στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο για το ζήτημα αυτό και να οπλίσουμε την ελληνική πλευρά με ατράνταχτα ιστορικά και καλλιτεχνικά επιχειρήματα, με σκοπό τη διαλεύκανση του ζητήματος της πατρότητας του Καραγκιόζη, αλλά και την ενίσχυση της άποψης ότι η τέχνη ενώνει τους λαούς''.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.