Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Αφόρητη η κατάσταση με τα κουνούπια

Αφόρητη, έγινε η κατάσταση σε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς σμήνη κουνουπιών δεν αφήνουν σε ησυχία τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και τη φετινή χρονιά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή τους τόσο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και από το δήμο Θερμαϊκού.

Οι αεροψεκασμοί και οι επίγειοι ψεκασμοί, που έπρεπε να γίνουν ακόμη από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, όταν ακόμη αναπτύσσονται οι προνύμφες των κουνουπιών, έμειναν και φέτος στα χαρτιά, στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ. Με συνέπεια τα ενοχλητικά δίπτερα έντομα όχι μόνο να ενοχλούν με τα τσιμπήματά τους τον πληθυσμό, αλλά και να απειλούν σοβαρά τη δημόσια υγεία, καθώς παραμένει ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου.
Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος στις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού με το τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο, τους δύο υγροβιότοπους (Επανομής και Αγγελοχωρίου) και τις αρδευόμενες καλλιέργειες, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή της Νέας Μηχανιώνας εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο «κόκκινο» στο δείκτη δραστηριότητας κουνουπιών που δημιούργησαν επιστημονικά ιδρύματα της χώρας.
Η δημιουργία του δείκτη δραστηριότητας κουνουπιών έγινε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συνεργασία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του έργου Life Conors.
Η δραστηριότητα των κουνουπιών, με βάση το δείκτη αυτό,  κυμαίνεται σε 5 επίπεδα:
Κανένα

Οι προϋποθέσεις δεν είναι ευνοϊκές για τα κουνούπια
Χαμηλή
http://www.meteo.gr/meteoplus/graphics/symbols/mosquito1.png
Προϋποθέσεις ελάχιστα ευνοϊκές για τα κουνούπια (χαμηλή δραστηριότητα)
Μέτρια
http://www.meteo.gr/meteoplus/graphics/symbols/mosquito2.png
Προϋποθέσεις ευνοϊκές για τα κουνούπια (μέτρια δραστηριότητα)
Υψηλή
http://www.meteo.gr/meteoplus/graphics/symbols/mosquito3.png
Προϋποθέσεις πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (υψηλή δραστηριότητα)
Πολύ Υψηλή
http://www.meteo.gr/meteoplus/graphics/symbols/mosquito4.png
Προϋποθέσεις πάρα πολύ ευνοϊκές για τα κουνούπια (πολύ υψηλή δραστηριότητα)
 Η περιοχή της Νέας Μηχανιώνας βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στην τελευταία κατηγορία του δείκτη αυτού, με πολύ υψηλή δραστηριότητα για την ανάπτυξη των κουνουπιών.
Ψεκασμοί κατόπιν εορτής στη δυτική πλευρά
Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Σίνδου και του Ανατολικού του νομού Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αεροψεκασμός θα ξεκινήσει κατά τη δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις δύο ώρες. Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, η υπηρεσία συνιστά να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.