Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Αποτροπιασμός του δημοσιογραφικού κόσμου για την φασιστική επίθεση του εκπροσώπου Χρυσής Αυγής


Τον «αποτροπιασμό» του για «την άγρια επίθεση» του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρη, σε συνομιλητές του κατά τη διάρκεια συζήτησης σε τηλεοπτικό σταθμό, εκφράζει -με ανακοίνωσή του- το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

«Η φασιστική αυτή συμπεριφορά, που εκφράζεται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, με ξυλοδαρμούς και φραστικές επιθέσεις, πέρα από τη δημόσια καταδίκη που ασφαλώς θα γνωρίσει, πρέπει να αποτελέσει έσχατη προειδοποίηση προς την κοινωνία, αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχει η Δημοκρατία, όταν επιτρέπουμε να παρεπιδημεί στον δημόσιο διάλογο έστω και η ελάχιστη εκδήλωση βίας, από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνει η ΕΣΗΕΜ-Θ και προσθέτει:
«Ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για οργάνωση που προπαγανδίζει το μίσος και λειτουργεί με την τρομοκράτηση όλων όσων εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν οτιδήποτε διαφορετικό της μισαλλόδοξης αντίληψης και φασιστικής συμπεριφοράς τους. Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται, απειλεί τη Δημοκρατία, τον κοινωνικό ιστό, την ομαλότητα στη χώρα. Πρώτος στόχος τους είναι ο Τύπος, ο οποίος θα αντισταθεί και θα αποτελέσει προπύργιο της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας και εντέλει της ίδιας της κοινωνίας».
Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης επισημαίνει, τέλος, ότι είναι επιτακτική ανάγκη όλου του δημοσιογραφικού κόσμου να μην αφήσει να επεκταθεί αυτό το νοσηρό φαινόμενο.
Καταδικάζει και η ΕΣΗΕΑ
Τα φαινόμενα βίας καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει το βάρβαρο τραμπουκισμό του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» εναντίον της συναδέλφου Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, οι οποίες εκπροσωπούσαν το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πάνελ πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, καθώς και εναντίον των δημοσιογράφων και των τεχνικών, που προσπάθησαν να συγκρατήσουν τον μαινόμενο κ. Κασιδιάρη.
Τα όσα συνέβησαν μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι άνθρωποι της «Χρυσής Αυγής» δεν είναι απλά γραφικοί αλλά μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της δημοκρατίας.
Και δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την υποστήριξη της, όπως η οργή ή η αντίδραση ή άλλες τέτοιες επιφάσεις που ακούστηκαν. Αλλά θα ήταν και μεγάλο λάθος να απομονώσουμε το γεγονός αυτό και να μην το εντάξουμε στη γενικότερη κρίση που περνάει η χώρα μας. Μία κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική. Κρίση αρχών και αξιών.
Ο σεβασμός στο διάλογο και τη διαφωνία είναι συστατικά της Δημοκρατίας. Η καλλιέργεια όμως του μίσους, η υπεράσπιση των φυλετικών διακρίσεων και της «καθαρής φυλής» και η άσκηση εγκληματικής βίας στο όνομά τους, που χαρακτηρίζουν τη «Χρυσή Αυγή», είναι γνωρίσματα απολυταρχικών καθεστώτων. Οι συνέπειες των ναζιστικών πρακτικών, που συνεχιστής και εκφραστής είναι η «Χρυσή Αυγή», είναι ακόμα νωπές.
Το αυγό του φιδιού έχει ήδη εκκολαφθεί, δεν μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας. Όπως αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά, η «Χρυσή Αυγή» δεν είναι κόμμα που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας, αλλά μία οργάνωση, η οποία αποτελείται από κοινούς τραμπούκους, που είναι έτοιμοι να χειροδικήσουν ακόμα και σε «ζωντανή σύνδεση».
Το γεγονός ότι ο δράστης της επίθεσης είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος Τύπου της οργάνωσης, ενισχύει αυτή την πεποίθηση. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα ή για μεμονωμένο περιστατικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί σχετικά, με την απόφαση 1167/2010.
Σ’ αυτήν ρητά αναφέρεται ότι «ομάδα δέκα μελών της οργάνωσης με επικεφαλής τον υπαρχηγό της προέβη σε δολοφονική απόπειρα εναντίον αριστερού φοιτητή».
Επειδή η ενημέρωση είναι θεμελιώδες συστατικό της Δημοκρατίας, το Διοικητικό Συμβούλιο με συναίσθηση της ευθύνης που αναλογεί ΚΑΙ στους δημοσιογράφους, θα καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο με γνώμονα την υπεράσπιση του δικαιώματος της πληροφόρησης του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.