Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αποδίδουν πλέον καρπούς οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ

Άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ, στη Γεωργική Σχολή. Κι έτσι, όσοι απέκτησαν έναν από τους λαχανόκηπους που μοίραζε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ξεκίνησαν να συλλέγουν τους πρώτους καρπούς των κόπων τους . Οπωροκηπευτικά της εποχής, που καλλιεργούνται με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, βρίσκονται ήδη στα χέρια μικρών και μεγάλων Θεσσαλονικέων–καλλιεργητών του αγροκτήματος.
Τις καλλιέργειες των πολιτών επιβλέπουν καθηγητές, στελέχη και φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθοδηγώντας τους ως προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Περισσότερα από 400 αγροτεμάχια έχουν διατεθεί από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ανήλθαν σε 4.768. Τα συγχαρητήριά του προς τον Πρόεδρο, Δημήτριο Κωβαίο και το διδακτικό προσωπικό της Γεωπονικής Σχολής, αλλά και προς το διευθυντή του αγροκτήματος Αναστάσιο Λιθουργίδη για την άψογη οργάνωση και εκτέλεση του καινοτομικού αυτού εγχειρήματος εξέφρασε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους χώρους του πανεπιστημιακού αγροκτήματος.
«Το πείραμα των λαχανόκηπων μοιάζει να αποτελεί ένα υπόδειγμα κοινωνικής συνύπαρξης και συνεργασίας ενός πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας. Ένα πανεπιστήμιο έχει χρέος να καλλιεργεί, να παράγει και να μεταδίδει την επιστημονική γνώση, ένα χρέος το οποίο δεν εξαντλείται μόνο στην ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό έργο αντίστοιχο με αυτό που επιτελείται αυτή τη στιγμή στο αγρόκτημα, όπου 400 Θεσσαλονικείς όχι μόνο εκπαιδεύονται στις αρχές της βιολογικής γεωργίας αλλά έχουν την ευκαιρία οι ίδιοι να γίνουν καλλιεργητές. Ψυχαγωγία, επιστροφή στη φύση αλλά και εκπαίδευση σε ένα σύγχρονο και πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικό τομέα είναι τα οφέλη τα οποία απολαμβάνουν οι 400 καλλιεργητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται στο αγρόκτημα. Εύχομαι και ελπίζω το παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να επεκταθεί και σε υπόλοιπα πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να επανακτήσει τη χαμένη του εμπιστοσύνη του στους δημόσιους οργανισμούς» υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος. Η αφοσίωση των καλλιεργητών και των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία, καθώς και η υποστήριξη ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικότερα όλων των ανθρώπων του Αγροκτήματος έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των λαχανόκηπων του τη Δεύτερα 25 Ιουνίου στις 20.00 στο χώρο του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, όπου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στους λαχανόκηπους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γιορτή στο προαύλιο των Εκπαιδευτικών (Πέτρινων) Κτιρίων, με τη συμμετοχή της μουσικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.