Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μάχη στήθος με στήθος της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν οι τελευταίες κρυφές δημοσκοπήσεις

Αμφίρροπη ως το τέλος αναμένεται η μάχη μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και είναι σε γνώση των κομματικών επιτελείων. Από τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», προκύπτει πως οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με κριτήριο τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποκτήσει μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμμα και τα στοιχεία δείχνουν ότι ουδείς θα αποκτήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι τη 17η Ιουνίου.
Με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η εικόνα που επικράτησε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου –όταν δηλαδή κόμματα και πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν τις αλλαγές που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στο πολιτικό σκηνικό– δεν έχει αλλάξει δραματικά.
Η θέση της Ν.Δ. ενισχύθηκε και ενισχύεται μετά τις κινήσεις επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης και ο ΣΥΡΙΖΑ  ενισχύεται επίσης μετά τη δυναμική που απέκτησε στις 6 Μαΐου κατοχυρώνοντας τη δεύτερη θέση και αποκτώντας προοπτική εξουσίας. Επιπλέον, τα δύο κόμματα που οδηγούν την κούρσα έχουν σημαντική δεξαμενή βέβαιης ψήφου, με τη Ν.Δ. σε αυτή τη δεξαμενή να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα. Από εκεί και πέρα, στην επίσης κρίσιμη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των ποσοστών του από τη Νέα Δημοκρατία. Η μικρή υπεροχή της Ν.Δ. στην πρώτη δεξαμενή, αυτή της βέβαιης ψήφου, σε συνδυασμό με την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, δίνει την αμφίρροπη εικόνα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρηθεί ως το τέλος.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κόμματα υπόκεινται σε σημαντική πίεση.
Το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται τόσο από τη δυναμική της Ν.Δ. όσο και από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ερώτημα αν θα συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης –με βάση την 6η Μαΐου– όπως φαίνεται να τη συγκρατεί μέχρι στιγμής, έχοντας μια ελαφρά μείωση. Σημειώνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι με βάση το ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της 6ης Μαΐου δεν επικρατεί αντιμνημονιακή ψήφος, ενδεχόμενη νέα μετακίνηση –εφόσον υπάρξει– θα ενισχύσει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα που φαίνεται ότι αντέχουν περισσότερο στην πίεση και σε γενικές γραμμές συγκρατούν τα ποσοστά τους είναι η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή. Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα η καταγραφή και η επίδραση στο εκλογικό σώμα της επίθεσης του βουλευτή και εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου.
Η ίδια σημείωση θα πρέπει να γίνει και για την εικόνα του ΚΚΕ –ότι δηλαδή η επίθεση εναντίον της κ. Κανέλλη ακόμα δεν έχει καταγραφεί από τις κυλιόμενες μετρήσεις– καθώς φαίνεται ότι από την 6η Μαΐου και μετά το ΚΚΕ χάνει δυνάμεις κυρίως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.     
Μεγάλη πίεση δέχονται και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Εμφανίζουν διαρροές τόσο προς τη Ν.Δ. όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν κατά τι αυξηθεί οι διαρροές των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία. Ισχυρή πίεση δέχονται και τα κόμματα που τέθηκαν εκτός Βουλής, ιδίως αυτά που βρέθηκαν στο όριο εισόδου στη Βουλή όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ δυνάμεις φαίνεται να χάνει και η Δημιουργία Ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.