Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Φυλαχθείτε, έρχεται μίνι καύσωνας

Έρχεται μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση για προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες να μη θεωρούνται ως καύσωνας, πλην όμως ο συνδυασμός τους με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις συνθήκες άπνοιας, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κοκτέιλ για το κέντρο της πόλης, ειδικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Ετσι κι αλλιώς τις τελευταίες μέρες οι συνθήκες ήταν αποπνικτικές, αφού ήταν αυξημένα και τα ποσοστά σχετικής υγρασίας, γεγονός που ανέβασε σημαντικά το δείκτη δυσφορίας. Ενδεικτικές είναι οι διαρκείς υπερβάσεις των ορίων ενημέρωσης κοινού σε ό,τι αφορά το όζον.
«Οταν η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε σχέση και με άλλους ατμοσφαιρικούς παράγοντες, όπως υψηλή υγρασία, άπνοια κ.λπ., ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, τότε μπορούν να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν ποικίλη βαρύτητα. Η ηλίαση, η θερμοπληξία, οι καρδιαγγειακές διαταραχές είναι ορισμένες από αυτές», επισημαίνουν οι αρμόδιοι της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στα γενικά μέτρα προτείνεται αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή συνωστισμού, ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, αποφυγή τρέξιμου και βαδίσματος για πολλή ώρα, μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, άφθονα υγρά, απαγόρευση αλκοόλ, αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά αν δεν έχουν κλιματισμό, πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας.
Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά), οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κ.λπ. θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να πάρουν οδηγίες από το γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Αυστηρότερα μέτρα προτείνονται για νήπια, βρέφη και ηλικιωμένους.
«Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του αλλά μέχρι ενός ορίου (43ο C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Ετσι εμφανίζονται διάφορες διαταραχές», τονίζουν οι ειδικοί.
Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης (εξαιτίας παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες) και το σύνδρομο της θερμοπληξίας, που εμφανίζεται όταν έχουμε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και υψηλή υγρασία πάνω από 70%, επειδή εμποδίζεται η εξάτμιση του ιδρώτα και η αποβολή της θερμότητας από το σώμα. Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας θα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.