Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης "βλέπει" ο Α.Σαμαράς

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παραλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Με τη διερευνητική εντολή, ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο ο αρχηγός της ΝΔ, «θα επιδιώξω αμέσως να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ευρώ», «που πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνάει κάθε ελληνική οικογένεια».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής -όχι μόνο από οικονομικής πλευράς αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας- ενώ σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη από όλους η εθνική συνεννόηση. Κλείνοντας εκτίμησε, πως υπάρχουν τα περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγχαίροντας τον κ. Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, έτσι ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μη μείνει ούτε μία ώρα ακυβέρνητη η χώρα.
Τα πράγματα, σημείωσε, είναι τόσο κρίσιμα που μονάχα μια κυβέρνηση μπορεί να τα αντιμετωπίσει, και δήλωσε βεβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και εθνικό καθήκον.
Στις 14.00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις 18:00 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.
Β. Πολύδωρας: Ισχυρή κυβέρνηση το ταχύτερο
Εξάλλου, την ευχή να υπάρξει το ταχύτερο κυβέρνηση διατύπωσε κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.
«Θέλω να εκφράσω την ευχή μου σε σας, για να την ακούσετε, γιατί είστε συνταγματικός συντελεστής: μακάρι να σχηματιστεί κυβέρνηση σήμερα», τόνισε ο κ. Πολύδωρας παραδίδοντας στον Κάρολο Παπούλια τα αποτελέσματα των εκλογών.
«Δεν υπάρχει μακάρι. Είναι κατηγορική προσταγή πλέον», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αργότερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης άμεσα, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».
«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση όχι μόνο για την οργάνωση των δυνάμεων μέσα στη Βουλή -στη σχέση πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης- αλλά κυρίως προς το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Τόνισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει καλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες, καθώς η θητεία της ανοίγει με διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Τέλος, ο κ. Πολύδωρας παρακάλεσε και προσκάλεσε «όλα τα κόμματα να ασκηθούν επιτέλους στην ανεύρεση και αξιοποιηση των σημείων συμφωνίας, όχι των παραδοσιακών σημείων που ασκούνταν τα κόμματα σε άλλους καιρούς, δηλαδή των σημείων της διαφωνίας».
Προηγήθηκε η συνάντησή του με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης κατά την οποία έχει η παράδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Στη σύντομη συνομιλία τους, ο κ. Πολύδωρας, αφού συνεχάρη τον κ. Μανιτάκη για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, επισήμανε ξανά την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης.
Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης Πικραμμένου
Δεν έκανε, εν τω μεταξύ, δεκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω», απάντησε ο κ. Παπούλιας.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. «Προσβλέπω να παραδώσω το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημίτης: Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Εκκληση στα κόμματα που υποστήριξαν στις εκλογές την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) να συνεργασθούν απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και τη δραχμή»
«Έχουν επίσης χρέος», όπως ανέφερε σε δήλωσή του, «να διαμορφώσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση».
Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι υπόθεση πολιτικού σχεδιασμού, σοβαρής διαπραγμάτευσης και δημιουργίας εμπιστοσύνης και δεν επιτυγχάνεται με πολιτικαντισμούς.
«Προσπάθειες ενός κόμματος να επικυριαρχήσει των άλλων θα δείξουν έλλειψη υπευθυνότητας. Λύσεις μέσω ''ψήφου ανοχής'' ή τακτικών απουσίας από τη Βουλή αποτελούν υπεκφυγές. Χρειάζεται θάρρος και όχι φόβος, ουσιαστική συνεννόηση και όχι προσποίηση», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.