Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Αλ. Τσίπρας: "Όχι σε κυβέρνηση οικουμενικού αχταρμά"

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο της μεταπολίτευσης στην ιστορία της χώρας καθώς, όπως είπε, από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου θα τελειώσει «το πάρτι της διαφθοράς και διαπλοκής στις πλάτες ελληνικού λαού».

Επεσήμανε πάντως ότι ο τόπος πρέπει στις 18 Ιουνίου να έχει κυβέρνηση ενώ δήλωσε ότι μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν αποτελεί λύση μια κυβέρνηση «οικουμενικού αχταρμά».
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη διακυβέρνησης για να δώσει τέλος «στο σάπιο πολιτικό σύστημα» που απειλεί σήμερα την συμμετοχή στην Ε.Ε. και την επιβίωση πολιτών, τονίζοντας ότι το κόμμα του εγγυάται την σταθερή και ασφαλή πορεία για το λαό μέσα στην ευρωζώνη. «Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι μια ανάπηρη Ευρώπη», σημείωσε.
Δήλωσε ακόμα ότι όσοι αναπαράγουν την κινδυνολογία, εξυπηρετούν το λόμπι της δραχμής ενώ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη δικαιώνουν το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφερε, εάν μία χώρα της ευρωζώνης καταρρεύσει, ολόκληρο το οικοδόμημα θα διαλυθεί. «Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που εγγυόμαστε είναι ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι το πειραματόζωο».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για αξιοπρεπή σύνταξη και περίθαλψη ανεξάρτητα από το εισόδημα καθώς και για αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ασφάλεια είναι αναφαίρετο και αυτονόητο.
Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές και απολύσεις αλλά, όπως τόνισε, στόχος είναι ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα.
Έκανε λόγο για ολική ή μερική διαγραφή των υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες, κατάργηση των χαρατσιών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τους ανέργους αλλά και για σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Μίλησε για ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης αντί του «μνημονίου της χρεωκοπίας» και υπογράμμισε ότι θα βάλει τέλος «στον πλουτισμό με δημόσιο χρήμα».
Στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε, είναι ένα νέο δίκαιο φορολογικό σχέδιο, με περιουσιολόγιο και φορολόγηση του πλούτου, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι «θα διεκδικήσουμε η ΕΚΤ να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών».
Κατηγόρησε τις «δυνάμεις του χθες» ότι «πετούν λάσπη» στον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια που αφήνει πίσω του η πολιτική των μνημονίων.
Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν ήδη αποφασισμένα μέτρα κόστους 11,6 δισ. ευρώ.
Επέμεινε στην ανάγκη συμπόρευσης και ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς ενώ τόνισε ότι ο κόσμος της ΔΗΜΑΡ θέλει να ξέρει αν η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επιθυμεί κυβέρνηση μνημονίου ή κυβέρνηση Αριστεράς.
Υποσχέθηκε να αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, να περικόψει τα προνόμια των βουλευτών και τις υψηλές αμοιβές των συμβούλων στα υπουργεία καθώς και να ψαλιδίσει στο μισό την αμοιβή του πρωθυπουργού και των υπουργών.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού θα γίνει με διαφανή αξιοκρατικά κριτήρια. «Άλλο το κόμμα και άλλο το κράτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση της Siemens ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες και θα δοθεί τέλος στην ατιμωρησία.
Ακόμη είπε ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό με απευθειας συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση ενώ πρόσθεσε ότι θα μπει τέλος «στον στρατό των υψηλά αμειβόμενων συμβούλων». Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, συμπλήρωσε.
Έθεσε το δίλημμα ή κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ ή μνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ.
«Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ, θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα συμφέροντα του λαού και θα σας λέμε την αλήθεια», δεσμεύτηκε τέλος ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.