Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Θα αντικατασταθούν τα παμπάλαια λεωφορεία ΟΑΣΘ

Θα αντικατασταθούν επιτέλους τα παμπάλαια αστικά λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ο οποίος θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, για την προμήθεια 90 νέων, πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, ώστε να αποσύρει από την κυκλοφορία ισάριθμα αστικά, τα οποία έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ζωής.

Πολλά από αυτά τα παλιά αστικά λεωφορεία, κυκλοφορούν στις γραμμές 69 από ΙΚΕΑ προς Επανομή και 72 από ΙΚΕΑ προς Περαία-Νέους Επιβάτες-Αγ.Τριάδα-Νέα Μηχανιώνα, καθιστώντας δύσκολη τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, καθώς δεν διαθέτουν κλιματισμό, με φθορές στο εσωτερικό τους αλλά και μηχανικά προβλήματα κάποιες φορές.
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων λεωφορείων, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του ΟΑΣΘ, επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο. «Πάγωσε», ωστόσο, λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και της διαδικασίας του PSI. Ετσι τώρα αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Τα 45 λεωφορεία θα είναι απλά, των 100 θέσεων, με τρεις πόρτες, ενώ τα υπόλοιπα 45 θα είναι αρθρωτά, των 165 θέσεων. Τα 90 αυτά λεωφορεία, τα οποία θα αρχίσουν να έρχονται στη Θεσσαλονίκη το 2013 και η παραλαβή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014, θα αντικαταστήσουν όσα μπλε αρθρωτά λεωφορεία έχουν απομείνει και όσα απλά έχουν συμπληρώσει τα 15 χρόνια ζωής.

Μηδενικοί ρύποι
Τα νέα αστικά θα διαθέτουν κινητήρα Euro 5, ο οποίος εκπέμπει σχεδόν μηδενικούς ρύπους, εκτός εάν μέχρι την παραλαβή τους έχει κυκλοφορήσει ακόμα καλύτερος κινητήρας, Euro 6. Σε κάθε περίπτωση, οι τεχνικές προδιαγραφές θα προβλέπουν την προμήθεια ό,τι πιο σύγχρονου κυκλοφορεί στην αγορά κατά την παραλαβή των αστικών από τον ΟΑΣΘ.
Τα αντιρρυπαντικά οχήματα, εκτός των άλλων, αναμένεται να δώσουν... «ανάσα» στην ποιότητα του αέρα της Θεσσαλονίκης, καθώς η νέα τεχνολογία που διαθέτουν τα καθιστά φιλικά προς το περιβάλλον, αφού μειώνεται δραστικά η εκπομπή ρύπων τους. Η μείωση των ρύπων επιτυγχάνεται με διάφορες χημικές αντιδράσεις στον καταλύτη, όπου τα τοξικά οξείδια του αζώτου μετατρέπονται σε άζωτο και υδρατμούς, ουσίες που υπάρχουν ήδη στο περιβάλλον.
Ολα τα λεωφορεία θα διαθέτουν κλιματισμό, θα είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες, θα έχουν μόνο ένα σκαλοπάτι ώστε να είναι εύχρηστα στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και γενικότερα στους ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα, θα διαθέτουν σύστημα επίκλησης (θα μπορούν να γέρνουν) και βέβαια θα είναι αντιρρυπαντικά, διαθέτοντας κινητήρα Euro 5. Το κόστος για τα 90 λεωφορεία είναι περίπου 23 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί επένδυση των μετόχων του ΟΑΣΘ.

33 νέα
Με τα 90 αυτά λεωφορεία, ο ΟΑΣΘ ολοκληρώνει την ανανέωση του στόλου του, καθώς πρόσφατα απέκτησε ακόμη 33 νέα αστικά, με τα οποία αντικατέστησε ισάριθμα τα οποία είχαν συμπληρώσει 15 χρόνια ζωής. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός απέκτησε 18 νέα λεωφορεία των 100 θέσεων και 15 αρθρωτά. Τα 18 λεωφορεία κάλυψαν τις ανάγκες της γραμμής κορμού «Λαγκαδάς – Θεσσαλονίκη», ενώ τα υπόλοιπα 15 αντικατέστησαν μέρος των μπλε αρθρωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.