Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Σώθηκε μοναδικός θησαυρός της αρχαίας Μακεδονίας

Εναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό, που προέρχεται από τα σπλάχνα της Μακεδονικής γης, διέσωσαν από τα χέρια αρχαιοκάπηλων οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τάφο εξέχουσας προσωπικότητας, αλλά κι ένα χρυσό βραχιόλι.

Ηδη συνελήφθησαν ένας 60χρονος συνταξιούχος αστυνομικός και ένας 41χρονος πομάκος ελαιοχρωματιστής. Στόχος των αστυνομικών είναι τώρα να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή του χρυσού αυτού στεφανιού από τη στιγμή της ανάσυρσής του από το έδαφος (πιθανότατα ως προϊόν λαθρανασκαφής) μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε το «παζάρι» για την πώλησή του.
Μαζί με το χρυσό στεφάνι, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και ένα ολόχρυσο βραχιόλι που σχηματίζεται από φίδια, τα οποία συμπλέκονται για να σχηματίσουν το λεγόμενο κόμβο του Ηρακλή. «Νιώσαμε δέος όταν πιάσαμε στα χέρια μας το χρυσό στεφάνι. Ακόμη και οι αρχαιολόγοι σπρώχνονταν για να το δουν και να το αγγίξουν. Είναι ίσως το σημαντικότερο εύρημα που έχουμε διασώσει από τα κυκλώματα αρχαιοκάπηλων», ανέφερε στέλεχος της ΕΛΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή που ζητούσαν οι δράστες για τα δύο αρχαία αντικείμενα έφτανε το μισό εκατομμύριο ευρώ, ενώ αξιωματικοί επισημαίνουν πως από μόνο του το στεφάνι σε δημοπρασία θα μπορούσε να «πιάσει» ακόμη και 1,5 ή 2 εκατομμύρια ευρώ.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.