Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Θ.Καράογλου: "Οι προτεραιότητές μου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Η δημιουργία ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα με ειδικό καθεστώς για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για επιστροφή επιχειρήσεων που έφυγαν προς τα Βαλκάνια αποτελεί επιδίωξη του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος από σήμερα Δευτέρα αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 και στη συνέχεια ο νέος Υπουργός  θα απευθύνει χαιρετισμό στο προσωπικό του Υπουργείου.

Ο Θόδωρος Καράογλου στις πρώτες του δηλώσεις επεσήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας είναι η αποβιομηχάνιση και η ανεργία», προσθέτοντας πως προτεραιότητα για το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είναι μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός πλαισίου με επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν επιχειρήσεις που έφυγαν προς Βουλγαρία και Σκόπια, αλλά και να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις. Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν γίνεται στην Ελλάδα ο συντελεστής φορολόγησης να είναι 45% και στις γειτονικές χώρες 10%.
Η έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του νέου υπουργού Μακεδονίας-Θράκης αναφορικά με τις αρμοδιότητες που θα ασκούνται από το Διοικητήριο, σημειώνοντας ότι άλλες θα μπορεί να είναι αποκλειστικές, όπως «η δυνατότητα έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, ως ένα ποσό», και άλλες θα αφορούν συναρμοδιότητες όπως π.χ. «με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για ειδικές ζώνες χαμηλών φορολογικών συντελεστών, για να αντιμετωπιστεί η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό αλλά και η επαναφορά κάποιων από τις γειτονικές χώρες».

Υπουργείο ουσίας ή... διαμαρτυρίας;
Η επανασύσταση του ΥΜΑΘ αποτέλεσε υλοποίηση προσωπικής δέσμευσης του κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε πολλάκις πει σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους το υπουργείο θα επανασυσταθεί, παρά τη βούλησή του για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο, προ της κατάργησής του, εκτός από τη συμβολική διάσταση, είχε ελάχιστες αρμοδιότητες και ήταν κυρίως μια δομή μεταφοράς αιτημάτων και προβλημάτων της Βόρειας Ελλάδας προς το κέντρο και ένας χώρος όπου κατέληγαν οι... πορείες διαμαρτυρίας. Επί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή είχε γίνει προσπάθεια αναβάθμισης του συντονιστικού του ρόλου και είχαν δημιουργηθεί νέες γραμματείες, δίχως ωστόσο τελικά να υποστηριχθούν με προσωπικό και πόρους. Επομένως, το βασικό ζητούμενο το οποίο θέτουν ακόμη και όσοι είδαν θετικά την επανασύστασή του είναι αυτή να συνοδευτεί με ουσιαστικές αρμοδιότητες και ικανό προϋπολογισμό (αν και δεν προβλέπεται στους κωδικούς του προϋπολογισμού του 2012 και θα απαιτηθεί αναμόρφωση), ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του.
Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκαθαριστεί και το θεσμικό πλαίσιο με τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου που σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, ο οποίος ως τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης της ΝΔ από τον περασμένο Μάρτιο είχε επεξεργαστεί σχέδιο για την ανασύσταση του υπουργείου, δεν θα είναι μόνο συμβολικός αλλά και ουσιαστικός. «Έχει έντονο εθνικό και συμβολικό χαρακτήρα και θα αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης και επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων της περιοχής», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.