Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το πλοίο με τους 1.700 Σύριους πρόσφυγες

Από την επιβίβαση των Σύριων προσφύγων στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Μετά τις 9 το βράδυ, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, που, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Το πλοίο θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς την Κάλυμνο και τη Λέρο από όπου θα παραλάβει και άλλους μετανάστες.
Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αναμένεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης αν και η ώρα δεν μπορεί να επιιβεβαιωθεί επίσημα λόγω των ενδιάμεσων στάσεων που θα γίνουν. Σύμφωνα με ενημέρωση του makthes.gr από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η απόφαση για τη μεταφορά των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο χθες το βράδυ και στις επόμενες ώρες θα υπάρξει ο σχεδιασμός στη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή και τακτοποίηση των μεταναστών. 
Να σημειωθεί ότι από χθες το πρωί τα εμπλεκόμενα υπουργεία για το μεταναστευτικό είχαν ζητήσει διευκολύνσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Πιθανότατα, αμέσως μετά την αποβίβαση των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για την Κω και άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.843 μετανάστες.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, υπογραμμίζει η UNHCR επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».
«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας «να ενισχυθούν επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.
Η UNHCR συνέστησε στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Εάν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 

Πηγή: makthes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.