Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Γερμανία: Ο μεγάλος κερδισμένος από την ελληνική κρίση

Η ελληνική κρίση έδωσε στη γερμανική κυβέρνηση περί των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος χαμηλού δανεισμού επειδή οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια σε γερμανικά γραμμάτια σύμφωνα με έρευνα. 

Ακόμη κι αν η Ελλάδα φανεί αφερέγγυα για όλο της το χρέος η Γερμανία θα συνεχίσει να κερδίζει, σύμφωνα με το γερμανικό Halle Institute for Economic Research κι όπως μετέδωσε το Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, ελπίζει σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα αγγίζει τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να συμφωνηθεί αυτή την εβδομάδα. Η Γερμανία έχει βάλει μέχρι στιγμής 90 δισ, ευρώ και θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τη νέα συμφωνία.
Η έρευνα του Ινστιτούτου λέει πως η Γερμανία έκανε αποθεματικά της τάξης τουλάχιστον 3% στο ΑΕΠ της ανάμεσα στο 2010 και το 2015 και πολλά από αυτά σχετιζόμενα με την ελληνική κρίση χρέους.
Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως πήρε το πρώτο της δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010 και η Γερμανία  χρηματοδότησε τα τελευταία χρόνια είτε μέσω του ΔΝΤ είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η εν λόγω έρευνα λέει πως κάθε φορά που φέτος υπήρξε μια κρίση η οποία έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδό της από το ευρώ υποχωρούσαν οι αποδόσεις των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης. Οταν τα νέα καλυτέρευαν αυτές αυξάνονταν.

Ακόμη κι αν η κατάσταση ηρεμήσει η Γερμανία θα ωφεληθεί και σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει το Ινστιτούτο, επειδή τα μεσαία και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη πολύ μακριά από την ωρίμανσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.