Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Γλέντι, διασκέδαση και κέφι στη "Γιορτή Τρύγου" Αγ. Τριάδας

Σήμερα, αρχίζουν ουσιαστικά, λόγω της χτεσινοβραδινής καταιγίδας, οι εκδηλώσεις της «Γιορτής Τρύγου 2015», που οργανώνει στην παραλία της Αγίας Τριάδας ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας. Οι εκδηλώσεις, με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου.  

Στη νοτιοδυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται η Αγία Τριάδα. Κτίστηκε το 1925 από τον Εποικισμό – Υπηρεσία της Επιτροπής της Αποκαταστάσεως Προσφύγων – Ε. Α. Π.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι πρόσφυγες, οι οποίοι ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα κατατρεγμένοι από την Ανατολική Θράκη, τον Οκτώβριο του μαρτυρικού 1922, στη Μικρασιατική καταστροφή, στο «διωγμό» όπως την αποκαλούσαν οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας, στον ξεριζωμό από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
Οι κάτοικοι του χωριού επειδή ήταν αμπελουργοί στις πατρίδες τους άρχισαν κι εδώ να φυτεύουν αμπέλια, άγρια κλήματα, αμερικάνικα για να τα εμβολιάζουν σε ένα- δύο χρόνια, αν το κλήμα ήταν γερό, με ποικιλία σταφυλιών που τις έδινε ο Εποικισμός.
Λιγοστά ήταν τα αμπέλια αρχικά στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους.
Το 1931 έγινε η οριστική διανομή των κλήρων των χωραφιών και τότε άρχισε με όρεξη και ελπίδες πολλές για την προκοπή της αμπέλου.
Η πολιτισμική κληρονομιά θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής και συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας ενός κοινωνικού συνόλου. Υπό την έννοια αυτή η ανάγκη για την προστασία και τη διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής  κληρονομιάς είναι ευθύνη όχι μόνο των υπεύθυνων τοπικών αρχών αλλά και όλων των πολιτών. Ο σεβασμός στις πολιτισμικές αξίες, την ιστορία και τα επιτεύγματα των προγόνων μας (υλικά και πνευματικά) είναι υποχρέωση όλων μας, γιατί είναι αυτό που μας συνδέουν με το παρελθόν, με τη μακρόχρονη ιστορική πορεία και εξέλιξη.

Με μια σειρά εκδηλώσεων παραδοσιακών χορών και μουσικών, καλούν κάθε χρόνο, αρχές Αυγούστου, όλους να πιαστούν χέρι με χέρι, να «αραδιαστούμε στο χορό», για να αποτυπώσουμε την ελληνική ψυχή, το ελληνικό μεράκι, τον ελληνικό και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.