Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τσίπρας: «Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό αντί του χορού του Ζαλόγγου»

«Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα απο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».
Ανέλυσε ότι βρεθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο δεν ήταν μνημόνιο ή ατακτη χρεοκοπία, αλλά όπως είπε το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή.
Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρέος πιστεύοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.
Αναγνώρισε πως πήρε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα που φανερώνει την αντιπαράθεση στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη. 
Υπογράμμισε ότι μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό «να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα».
«Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισα των συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είπε.
Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

Η ομιλία Μεϊμαράκη
Με αναφορές στην Πρόεδρο της Βουλής ξεκίνσε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρατηρώντας ότι «εμείς από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα βλέπουμε την Πρόεδρο της ΒΟυλής να μιλάει και να μην σταματάει»
«Έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλίου και «όπως πάμε, πάμε για πλήρη διάλυση της χώρας».

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει πολλές από τις δικές της προτάσεις ως προτάσεις του Κουαρτέτου υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση Σαμαρά τις απέρριψε.

Το πρώτη φορά Αριστέρα σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά και μάλιστα από δικούς σας βουλευτές σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Είσαι πρωτος Μνημονιακός είπε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος προσωπικά στον Πάνο Καμμένο. «Εγώ δεν σας λέω Γερμανοτσολιάδες αλλά Μνημονιακούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

«Όταν πήγαμε με τα πουκάμισα τα χάσαμε όλα. Όταν αυτούς τους αλλάξαμε, είχαμε συμφωνία» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μεϊμαράκης.

Προανήγγειλε, επίσης, τη σύσταση ομάδων εργασίας από τη ΝΔ προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα το οποίο κάλεσε τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει.

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του κ. Μεϊμαράκη είχαν οι αγρότες λεγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η κτηνοτροφία και η γεωργία επειδή εσείς θέλετε εισαγωγές από την Ολλανδία και αλλού».

«Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης ασκώντας κριτική για την αύξηση της φορολογίας στα ιδιωτικά σχολεία και τις αλλαγές στα φαρμακεία.

Ας πάμε στο Eurogroup σήμερα, κάντε ό,τι πρέπει και εδώ είναι οι πολίτες. Πάμε στους πολίτες ποτέ δεν το φοβηθήκαμε έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης.

Επίθεση Κωνσταντοπούλου
Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η θετική ψήφος της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον Σεπτέμβριο.

"Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες των επομένων μηνών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του "και να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή εντός Ευρώπης και εντός ευρώ".

Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε». «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.