Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Καθαρά τα πράγματα !

του Θανάση Καρτερού
Θα συμφωνήσετε ότι το πράγμα έμοιαζε με Γόρδιο Δεσμό. Η συμφωνία με τους δανειστές, τα προαπαιτούμενα, τα αιτούμενα και τα μελλούμενα έκαναν μαλλιά - κουβάρια τη Βουλή, το πολιτικό σκηνικό και το μεγαλύτερο κόμμα -τον ΣΥΡΙΖΑ. Από 'δώ ψήφιζαν Όχι, από 'κεί ψήφιζαν Ναι. Από δω ψήφιζαν Παρών - Απών θα έπρεπε να δηλώνουν- από 'κεί δήλωναν παρόντες. Από 'κεί ψήφιζαν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, από 'δώ ψήφιζαν καταγγέλλοντας τον εαυτό τους.

Ε, οι κάλπες θα ξεκαθαρίσουν τουλάχιστον το τοπίο. Κι ας λέγονται όσα λέγονται για εκλογές εξπρές, εκλογές πονηρές και άλλα παρόμοια. Θα μιλήσει χωρίς μεσολαβητές ο πολίτης με την ψήφο του. Γιατί τόσο καιρό μιλάνε οι ταγοί, οι αρχηγοί, οι υπουργοί, οι λοχαγοί, οι βουλευτές, σύμπας ο κόσμος της εξουσίας και των παρατρεχάμενων. Τώρα θα μιλήσει κι ο απλός άνθρωπος στο όνομα του οποίου όλοι ορκίζονται. Ο ανώνυμος που εκ μέρους του μιλούν οι επώνυμοι.
Λέγεται ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και υπονοείται μ' αυτό ότι ο πολίτης με την ψήφο του δίνει τη διέξοδο. Θέλει συζήτηση αν αυτό ισχύει γενικώς, αλλά ισχύει σίγουρα σήμερα. Γιατί η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική της στήριξη. Αλλά και γιατί οι αποφάσεις, που την ευθύνη τους σήκωσε στους ώμους του κυρίως ο πρωθυπουργός, είναι κρίσιμες για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανωμαλία συνεπώς θα ήταν να μην εκφραστεί γι' αυτές ο λαός.
Οι εκλογές όμως θα έχουν και μια παράπλευρη ωφέλεια. Θα δώσουν τη δυνατότητα σε δυνάμεις που μέχρι χθες συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση να αποδείξουν ότι όντως η στάση τους απηχεί τη στάση ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας. Ότι δεν εκφράζουν κάποιες περιθωριακές απόψεις, αλλά κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν πολιτική έκφραση. Και από την άποψη αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκαθαρίσει το θολό κομματικό τοπίο.
Καθαρά τα πράγματα συνεπώς. Κερδισμένη θα βγει η χώρα και η κοινωνία από την εκλογική κάθαρση. Θα δούμε τι λέει ο κυρίαρχος λαός για τον Τσίπρα, για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, και για την αντιπολίτευση της συμπολίτευσης. Θα αναδειχτεί μια κυβέρνηση με καθαρούς όρους και καθαρή εντολή. Γιατί υπάρχει και η υποψία ότι, με τον λαό βουβό, κάνουν με τον νου τους μπαϊράμι οι φλύαροι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.