Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Μηταφίδης: Να μην καταντήσει αποπαίδι του κέντρου η ΕΡΤ3

Tο σχέδιο εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε., είναι «ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του υδροκέφαλου κέντρου με τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια για ακόμη μια φορά στο περιθώριο», καταγγέλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.


Ο βουλευτής, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του, ότι το εν λόγω σχέδιο προχωρεί στην ουσιαστική κατάργηση της προβλεπόμενης από το νόμο Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3, απογυμνώνει από τις αρμοδιότητές της τη Γενική Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντάς την σε φτωχό συγγενή της ΕΡΤ, καθώς θα πρέπει να αναφέρεται στην Αθήνα ακόμη και για φωτοτυπικό χαρτί.
Με την ΕΡΤ3 να μένει χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό, συνεχίζει, αφού θα υπάγεται απευθείας στις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΡΤ, όπως και η Υποδιεύθυνση Ειδήσεων & Ενημέρωσης της ΕΡΤ3, είναι προφανές τι έχουν στο μυαλό τους αυτοί που σχεδίασαν τη «νέα» ΕΡΤ: την επιβολή ενός αθηνοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,  κόντρα στις απαιτήσεις των καιρών, της κοινωνίας και της ιστορίας που έχει αποδείξει ότι η ΕΡΤ3 σε αυτά τα 27 χρόνια της διαδρομής της έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και εκτίμηση των πολιτών,  όχι μόνο για την ποιότητα του έργου της, αλλά και για την καλύτερη αναλογία παραγόμενου ενημερωτικού και μορφωτικού προγράμματος και δαπανών λειτουργίας, σε όλη την ΕΡΤ.
«Πριν οι σκοταδιστές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου της ρίξουν μαύρο, η ΕΡΤ με τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3 έδινε το παράδειγμα για το πώς μπορεί η αποκέντρωση να μην μένει στα λόγια αλλά να αποτελεί πράξη και μάλιστα επιτυχημένη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ποιον ή ποιους εξυπηρετεί η κατάργηση αυτού του επιτυχημένου δημοκρατικού  μοντέλου;
Όπως φαίνεται, στη θέση του πάει να επιβληθεί ένα  συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο δεν αντέχει την κριτική ότι είναι πιο λειτουργικό, οικονομικό και μοντέρνο, καθώς αριθμεί καμιά 80αριά τμήματα και καμιά 100αριά διευθυντές. προϊσταμένους, τμηματάρχες- φυσικά εντός πρωτευούσης! Και μ’ έναν παντοδύναμο και με υπερεξουσίες διευθύνοντα σύμβουλο…», προσθέτει.
Ο κ. Μηταφίδης υπογραμμίζει ότι η επιβολή αυτού του αθηνοκεντρικού μοντέλου πρέπει να αποτραπεί και αυτό είναι κοινή αντίληψη.
Η επιστολή της ΕΣΗΕΜΘ
Ο βουλευτής, παραθέτει συγκεκριμένα και την επιστολή της ΕΣΗΕΜΘ στον Χαράλαμπο Ταγματάρχη, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«…Τόσο στο πνεύμα του νομοθετήματος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση όσο και της δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών σε διαδοχικές διαβουλεύσεις, η διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3 αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς, ενώ ήταν κοινή η αντίληψη όλων ότι πρέπει να αποτραπεί η επιβολή αθηνοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας,
Η αντίληψη αυτή δεν εκκινεί από θεωρητική ή συντεχνιακή αφετηρία:
Η περιοχή της Β. Ελλάδας, από της Πρέσπες μέχρι τον Έβρο, είναι μια γεωγραφικά, πολιτικά και πολιτισμικά ευαίσθητη περιοχή με ιδιαιτερότητες της τοπικές κοινωνίες, που αντανακλώνται και στο μέγεθος του κοινωνικού συνόλου. Στην εκτεταμένη αυτή περιοχή, η ενημέρωση δοκιμάζεται και εξαιτίας των στρέβλωσης που σημειώνεται στη λειτουργία ιδιωτικών Ρ/Τα ΜΜΕ:

Σχεδόν στο σύνολό της έχουν διακόψει τη λειτουργία ανταποκριτικών γραφείων στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τον χαρακτηρισμό της ως πανελλαδικής εμβέλειας. Η δυνατότητα της ΕΡΤ3 να παράγει και να διαχειρίζεται ανεξάρτητα και αυτόνομα ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα είναι ο μοναδικός πρόσφορος αυτή την στιγμή τρόπος για να ανατραπεί το ιδιότυπο καθεστώς αποκλεισμού των πολιτών της περιφέρειας από την ενημέρωση σχετικά με την ίδια την περιοχή όπου δραστηριοποιούνται και να υπηρετηθεί αποτελεσματικά η αρχή της ισοτιμίας που επιβάλλει ο δημόσιος χαρακτήρας της ενημέρωσης…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.