Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε 140 χώρους

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Σάββατο 29 Αυγούστου γιορτάζει την αυγουστιάτικη πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, αυτή τη φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία με τη λάμψη της αυγουστιάτικης πανσελήνου και να συμμετέχουν σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, παραστάσεις θεάτρου σκιών.
Κάθε χρόνο προστίθενται στον κατάλογο όλο και περισσότεροι χώροι και μνημεία, καθώς η συμμετοχή του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ειδικά για την Αττική, φέτος, μετά από τέσσερα χρόνια θα συμμετάσχει στον εορτασμό με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό έως τα μεσάνυχτα και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου.
Η αφίσα του εορτασμού απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό.
Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ευχαριστεί όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΟΠΑΙΘ που διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως το προσωπικό φύλαξης που τις υποστηρίζει έμπρακτα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να γιορτάσει τον πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα γίνουν με την Πανσέληνο οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Παρασκευή 28 Αυγούστου
Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής:
 "Όνειρο θερινής νυκτός" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Θεατρική παράσταση της εφηβικής θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού συλλόγου "Ο Φάρος" σε συνεργασία με το Δήμο Προποντίδας.

Σάββατο 29 Αυγούστου
-Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (κήπος): Συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής της Λιζέτας Καλημέρη. To μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από 16:00 έως 20:00.
- Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση "Νέος και με υγείαν αρίστην" στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και την έκθεση "Άννη Καλτσίδου. Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης." στην Κρυπτή Στοά και σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.
- Αύλειος Χώρος του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών: Συναυλία έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Έναρξη εκδήλωσης: 21:30. Σε συνεργασία με τον Δήμο και την ΚΕΠΑ Βεροίας.
- Αρχαία Στάγειρα: Συναυλία σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλη, αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και 31 από το θάνατό του. Το συγκρότημα "Μουσικές Διαδρομές" θα αναβιώσει συνθέσεις του τρικαλινού συνθέτη με πενταμελές μουσικό συγκρότημα. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 έως και 24:00.
- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού:. Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό από 18:30 ως τις 21.30. Μουσική εκδήλωση με τον κιθαρίστα Γιάννη Ανδρόνογλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει διάσημα έργα για σόλο κιθάρα των Ισπανών συνθετών Joaquin Rodrigo, Isaac Albeniz, Francisco Tarrega καθώς και του Ιταλού Carlo Domeniconi. Επίσης, με τους συνεργάτες του (Αλέξανδρος Μπλέτσος: βιολί, Δημήτρης Ντάκας: bendir) θα ερμηνεύσει έργα και διασκευές του σε θέματα από την Ελληνική Μουσική Παράδοση.
- Σπηλαίο Πετραλώνων: «Στου φεγγαριού τις νότες». Βραδιά έντεχνης ελληνικής μουσικής με το Φώτη Θεοδωρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Προποντίδας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 μέχρι την έναρξη της συναυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.