Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η απάνθρωπη στάση κάποιων χωρών στο μεταναστευτικό

Λοράν Φαμπιούς
«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς τη στάση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων. 

«Όταν βλέπω μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, κυρίως της ανατολικής, που δεν δέχονται τις ποσοστώσεις θεωρώ πως αυτό είναι σκανδαλώδες» δήλωσε ο Φαμπιούς στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Europe 1 και RTL καθώς και στην εφημερίδα Le Monde.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να κατανείμει τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ευρώπης ώστε να ανακουφίσει τις χώρες άφιξής τους. Η κατανομή αυτή στη βάση του εθελοντισμού προσκρούει, ωστόσο, στην απροθυμία ορισμένων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
«Η Γερμανία έχει μια πολύ θαρραλέα στάση, η Γαλλία είναι στο πλευρό της, ωστόσο όλη η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πολύ αυστηρά για την Ουγγαρία ότι δεν σέβεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες όταν τοποθετεί κιγκλιδώματα στα σύνορά της.
Για τον Φαμπιούς, θα πρέπει φυσικά η Ουγγαρία να διαλύσει αυτό το φράχτη και η ΕΕ να διεξαγάγει μια σοβαρή και αυστηρή συζήτηση με την ουγγρική ηγεσία.
Η Ουγγαρία, χώρα διέλευσης για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη, ανέγειρε έναν φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία. Χίλιοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κοντά στον φράχτη αυτό. Περίπου 2.000 περισσότεροι αναμένονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.