Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ελλάδα, η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο με χρέος

H Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, από άποψη εθνικού χρέους,  με τον κίνδυνο χρεοκοπίας στις 2.300 μονάδες βάσης, ενώ πρώτη έρχεται η Βενεζουέλα με περίπου 5.000  μονάδες.

Ακολουθούν Ουκρανία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Κύπρος που συμπληρώνει την εξάδα με τις χειρότερες επιδόσεις.
Στον αντίποδα, η πιο ασφαλής χώρα από άποψη χρέους είναι η Γερμανία με σχεδόν μηδενικό ποσοστό, η Ελβετία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ήτοι Κίνα, βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση της κατάταξης, κλίνοντας προς τις πιο ασφαλείς.
Ο χάρτης, όπως αναφέρει το newmoney, χρησιμοποιεί τις τιμές των CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας), τα οποία ουσιαστικά είναι παράγωγα που αποζημιώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών – περίπτωση που οδηγεί και στη χρεοκοπία του οφειλέτη. .
Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο προϊόν εξασφάλισης, όσο πιο ακριβό είναι τόσο πιο πιθανό είναι ο κίνδυνος από τον οποίο θέλεις να εξασφαλιστείς να είναι πιο πιθανό να συμβεί σύντομα. (παράδειγμα, αν κάποιος καρδιοπαθής θελήσει να κάνει ασφάλεια ζωής, θα την πληρώσει πολύ πιο ακριβά από κάποιον υγιή).
Το χρέος της Βενεζουέλας είναι μακράν το πιο επισφαλές, καθώς στοιχίζει όσο τα χρέη της Ελλάδας και της Ουκρανίας μαζί.
Ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Οι δυο χώρες, που «χτυπήθηκαν» σκληρά από την παγκόσμια κρίση, έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και δεν ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου». Έχουν μάλιστα χαμηλότερα CDS από Ιταλία και Πορτογαλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.