Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

O γρίφος των εκλογών και οι πιέσεις σε Τσίπρα

Η διαρροή το απόγευμα της Τρίτης από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έξω από το Μαξίμου ότι οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα καταδεικνύουν τον προβληματισμό που υπάρχει στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Άλλωστε, όπως σημείωνε η κυβερνητική πηγή οι «κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές χωρίς ρίσκο, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό».

Καλπες τώρα ή τον Νοέμβριο; Τα συν και τα πλην
Η μια εισήγηση είναι στηθούν γρήγορα κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Οπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της άποψης αυτής τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: Δεν θα έχουν γίνει αισθητές στο πορτοφόλι του πολίτη οι συνέπειες από τα επώδυνα φορολογικά μέτρα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις μετρήσεις με ποσοστά πάνω από 35% και πρέπει να αξιοποιήσει το momentum διότι τον Οκτώβριο θα έρθουν τα φορολογικά μέτρα και επιπροσθέτως θα έχει δοθεί χρόνος στην Αριστερή Πλατφόρμα και στους αντάρτες να οργανωθούν. Σημειωτέον ο Κώστας Λαπαβίτσας προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος.
Η διενέργεια εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο έχει όμως ένα αγκάθι, τη στάση των εταίρων, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια διαδικασία που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην υιοθέτηση των εφαρμοστικών νόμων. Όπως εξάλλου σημείωνε με νόημα η κυβερνητική πηγή έξω απο το Μαξίμου «το επίδικο είναι να μην διαταραχθεί η σταθερότητα της οικονομίας και να μην χαθεί το δίμηνο μέχρι την πρώτη αξιολόγηση»
Η πρώτη αξιολόγηση είναι το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν αρχές Νοεμβρίου. Την εισήγηση αυτή υπηρετεί και το σενάριο που εξετάζεται να κλείσει η Ολομέλεια και να ανοίξουν τα «ελεγχόμενα» θερινά τμήματα ώστε να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι σύντομα χωρίς νέες απώλειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό διάταγμα για κλείσιμο της Ολομέλειας είναι έτοιμο να προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν τελικά προκριθεί η επιλογή αυτή.
Σύμφωνα με τους θιασώτες της άποψης για κάλπες αρχές Νοεμβριου, θα έχουν περάσει οι εφαρμοστικοί νόμοι και θα ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η πρώτη αξιολόγηση, ωστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους– ήδη έχουν υπάρξει θετικές δηλώσεις και από το Βερολίνο. Συνεπώς κυβέρνηση θα μπορέσει να ρίξει το χαρτί αυτό στην προεκλογική αρένα, προσδοκώντας να αντισταθμίσει τη αναμενόμενη φθορά από τα φορολογικά μέτρα.

Πηγή: Τhetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.