Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

«η Ευρώπη να σταματήσει την γερμανική επιχείρηση- αστραπή»

Με τίτλο «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή»,  η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero φιλοξενεί σήμερα άρθρο του Ιταλού πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Στο άρθρο του, ο κ.Πρόντι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω της αντίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών στο σχέδιο του Β. Σόιμπλε «να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ», βρέθηκε, τελικά, ένας συμβιβασμός.
Ο Ιταλός πολιτικός όμως, κρίνει αρνητικά τον συμβιβασμό αυτόν, διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».
Ο Πρόντι αναφέρεται στη «βαριά και απρόσμενη δήλωση του Σόιμπλε, με στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου». Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι «οι δηλώσεις του Σόιμπλε πρέπει να ερμηνευθούν ως επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου» και προσθέτει ότι «αισθάνεται την πολιτική και ηθική υποχρέωση να αντιταχθεί στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών».
«Δεν πρόκειται απλά για ένα νομικής φύσεως πρόβλημα, αλλά για μια πολιτική στροφή, όπως τόνισε με δραματικό τρόπο ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος έγραψε ότι η Γερμανία μετατρέπει, πλέον, την Ευρωζώνη, σε σφαίρα επιρροής της», προσθέτει.

Ο Ιταλός πολιτικός τονίζει ότι «δεν μπορούν να αφαιρούνται τα κύρια θεμέλια της κοινής πολιτικής με αποφάσεις που οδηγούν, σαφώς, στη διάλυση της Ένωσης». Για τον λόγο αυτό, ζητεί να υπερισχύσει η πολιτική, με τη σύγκληση ευρωπαϊκής Συνόδου στην οποία να πάρουν μέρος αρχηγοί κυβερνήσεων, θεσμών και κομμάτων, με αναφορά στα συμφέροντα, στους στόχους και στους λόγους συνύπαρξης των μελών της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.