Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

70 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Το Ναγκασάκι, τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, τιμά τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την πυρηνική επίθεση των αμερικανών, που ισοπέδωσε την πόλη και σκότωσε 74.000 ανθρώπους.

Την 9η Αυγούστου 1945 στις 11:02 η ατομική βόμβα κατέστρεψε το 80% των κτηρίων στο Ναγκασάκι, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι.
Ακριβώς την ίδια ώρα σήμερα Κυριακή (στις 05:02 ώρα Ελλάδας) οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή ενώ καμπάνες και σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ναγκασάκι, άλλοτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ιαπωνίας που συνέδεε τη χώρα με το εξωτερικό και ήταν γνωστή για τη μεγάλη κοινότητα χριστιανών που ζούσε εκεί.
Η βόμβα «Fat Man» επρόκειτο αρχικά να ριφθεί στην πόλη Κοκούρα, βόρεια του Ναγκασάκι, όπου βρισκόταν ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Όμως οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29 να αλλάξει πορεία.
Τρεις ημέρες νωρίτερα μια πρώτη ατομική βόμβα, η «Little Boy» είχε σκοτώσει 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία. Οι δύο βομβαρδισμοί επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας την 15η Αυγούστου 1945 και το τέλος του Πολέμου του Ειρηνικού.
Τον Δεκέμβριο του 1967, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί επίσημα να μην κατασκευάσει, αποκτήσει ή αφήσει να εισέλθουν στο ιαπωνικό έδαφος πυρηνικά όπλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.