Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από το Ολοκαύτωμα Χορτιάτη

Ξεκινούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη. Εκδηλώσεις με πλήρη επισημότητα και σεβασμό στην ιστορία, στην εθνική μνήμη, στην ανείπωτη θλίψη αλλά και στην δόξα που εκπορεύονται από το αίμα των αθώων θυμάτων.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944, ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης κάνουν σπονδή στην ειρήνη και τιμούν τους ήρωες της ναζιστικής θηριωδίας, με μεσίστιες τις σημαίες από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου την ημέρα της «μαύρης επετείου» σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, σε όλες τις οικίες και τα καταστήματα.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Δευτέρα 31 Αυγούστου το απόγευμα στις 7.30, με την 12η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης με σημείο εκκίνησης την διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμό την είσοδο του μαρτυρικού χωριού μας. Την ίδια ημέρα στις 8.30 μ.μ. στον τόπο μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη» θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο της Χαρούλας Αποστολίδου με τίτλο «Το κάψιμο του Χορτιάτη». Στον ουρανό πηδούν φωτιές» με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας «Ληνός» των εργαζομένων του «Γ.Ν. Παπανικολάου» σε σκηνοθεσία Βούλας Γεωργιάδου.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγεμα με την Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη», από όπου μία ώρα αργότερα στις 8.00 μ.μ. θα ξεκινήσει η «1η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» με τερματισμό το Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Την ίδια μέρα στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη, στις 9.00 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό σύνολο «Minore Group» υπό την επιμέλεια του Στάθη Τουμανίδη και με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το πρωί με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων με κεντρικό ομιλητή τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, καταθέσεις στεφάνων και τήρηση σιγής στη μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κλείσουν το απόγευμα στις 8.00 μμ με αρχιερατικό τρισάγιο στον ανακαινισμένο τόπο του μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη» όπου μία ώρα αργότερα, στις 9.00 μ.μ. θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά το θεατρικό έργο «Το κάψιμο του Χορτιάτη». Στον ουρανό πηδούν φωτιές».
Σε μήνυμα του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει «Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας. Θα δίνουμε το παρών μας κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες εδώ στο Χορτιάτη, τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες. Παράλληλα έχουμε μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον. Να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας, που ζουν σήμερα χωρίς να φταίνε τις συνέπειες ενός άλλου πολέμου, ενός οικονομικού πολέμου, που βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται σκοτεινό. Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο τους λέμε: Ψηλά το κεφάλι, μην λυγίζετε, μην χάνετε το κουράγιο σας. Αντλείστε δύναμη και κουράγιο από το ψυχικό σθένος που έδειξαν οι ήρωες μας και οπλιστείτε με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας. Προχωρήστε μπροστά» και πρόσθεσε: «ο δήμος μας για να ενισχύσει την ιστορική μνήμη εξέδωσε πέρσι και θα επανατυπώσει όταν εξαντληθεί το επετειακό λεύκωμα που απεικονίζει την ζωντανή μας ιστορία και που θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και χρόνια στα σχολικά βιβλία των παιδιών μας».
Αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015
7.30 μμ «12η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» Αφετηρία: Διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τερματισμός : Είσοδος Χορτιάτη.
8.30 μμ Τόπος μαρτυρίου « Οικία Νταμπούδη» Θεατρική παράσταση «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές» της Χαρούλας Αποστολίδου. Θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του «Γ.Ν. Παπανικολάου» Σκηνοθεσία Βούλα Γεωργιάδου.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015
7.00 μμ «Φούρνος Γκουραμάνη» Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου
8.00 μμ «1η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» Αφετηρία: «Φούρνος Γκουραμάνη» Τερματισμός: Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη
9.00 μμ Πέτρινο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Συναυλία από το μουσικό σύνολο MINORE GROUP. Επιμέλεια: Στάθης Τουμανίδης Συμμετέχει το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη.
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015
Πρωί
7.30 πμ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη.
10.15 πμ Πέρας υποδοχής προσκεκλημένων στην πρώην Κοινότητα Χορτιάτη.
10.30 πμ Τέλεση 71ου Αρχιερατικού Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ .Βαρνάβα
11.00 πμ Μετάβαση στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος . Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο
11.15 πμ Κεντρική ομιλία από τον Δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη
11.30 πμ Προσκλητήριο Νεκρών. Καταθέσεις στεφάνων
12.00 μμ Ενός λεπτού σιγή
12.01μμ Εθνικός Ύμνος Πέρας Τελετής – Δεξίωση
Απόγευμα
8.00 μμ Αρχιερατικό Τρισάγιο από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα στον ανακαινισμένο Τόπο του μαρτυρίου «Οικία Νταμπούδη»
9.00 μμ Θεατρική παράσταση «Το κάψιμο του Χορτιάτη. Στον ουρανό πηδούν φωτιές» της Χαρούλας Αποστολίδου. Θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του «Γ.Ν. Παπανικολάου» Σκηνοθεσία Βούλα Γεωργιάδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.