Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Γερμανία: Τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με εταιρίες κολοσσούς

Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, η Siemens, η Bosch και η T-Systems της Deutsche Telekom, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας για απάτη σχετικά με τα συμβόλαια που έχουν αναλάβει για το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Η παράδοση του έργου έχει ήδη καθυστερήσει πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που επικαλείται εσωτερικά έγγραφα, η ομάδα κατά της διαφθοράς του κονσόρτιουμ που έχει την ευθύνη του νέου αεροδρομίου ξεκίνησε έρευνα για την καταβολή μεγάλων ποσών στις τρεις εταιρείες, που έχουν εγκριθεί από τις ανώτερες αρχές του αεροδρομίου.
Οι αποδείξεις αυτές είναι από το 2012, πριν από τα σχεδιαζόμενα τότε εγκαίνια που δεν έγιναν ποτέ, ενώ υπάρχουν και αιτήματα για πρόσθετες πληρωμές για απροσδιόριστες υπηρεσίες.
Η Bild υποστηρίζει ότι οι τα ποσά που ζητούσαν οι εταιρείες καταβάλλονταν «συχνά χωρίς πολλές ερωτήσεις».
Οι δικηγόροι του κονσόρτιουμ του αεροδρομίου χαρακτήρισαν αυτές τις πρόσθετες πληρωμές «χωρίς προηγούμενο» και «ύποπτες».
Από την άλλη πλευρά η Bosch και η T-Systems, αρνήθηκαν να κάνουν δήλωση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του κονσόρτιουμ φέρεται να είπε ότι τώρα «όλες οι πληρωμές που έγιναν από την έναρξη της κατασκευής του έργου θα υποβληθούν σε έλεγχο».
Το νέο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας έχει εξελιχθεί σε μια καταστροφή, ένα φιάσκο που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής πολλά δισεκατομμύρια και έχει γίνει ένα κακό ανέκδοτο το οποίο αμαυρώνει την φήμη της Γερμανία για την αποτελεσματικότητα της, την μηχανολογική της επάρκεια και δύναμη και την συνέπεια της.
Τώρα, μετά από αυτή την πολυετή καθυστέρηση και τα δισεκατομμύρια που έχει κοστίσει, οι αξιωματούχοι ελπίζουν το αεροδρόμιο να μπορέσει να λειτουργήσει σε δυο χρόνια, το 2017.
Ακόμα όμως και αυτός ο στόχος είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί, μετά από μια σειρά νέων εμποδίων που έχουν προκύψει στην εκτέλεση του έργου, όπως η χρεοκοπία της γερμανικής θυγατρικής του ολλανδικού ομίλου Royal Imtech, που είχε αναλάβει το μεγάλο έργο της καλωδίωσης, εξαερισμού και υδραυλικών του αεροδρομίου.

 Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.