Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την «Παναγία τη Μηχανιώτισσα»

Κορυφώνονται σήμερα, με την περιφορά της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, οι προετοιμασίες για την μεγάλη πανήγυρη της Νέας Μηχανιώνας και ήδη παρατηρείται κοσμοσυρροή χιλιάδων πιστών για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της. 

H φήμη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης είναι πανελλήνια και έχει φτάσει και έξω από τα όρια της Ελλάδος. Η ετήσια πανήγυρη, με την οποία κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζονται τα εννιάμερα της Παναγίας, καθιερώθηκε στα 1927.
Για να τιμήσουν την Παναγία τη Μηχανιώτισσα, να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη χάρη της, καταφθάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Eίναι οι χριστιανοί που προσέρχονται στη χάρη της, ταπεινοί προσκυνητές και ικέτες, από όλα τα μέρη της Μακεδονίας και μακρύτερα ακόμη, από όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού, έχει ως εξής:

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
(Παραμονή) ώρα 6.30 - 9 μ.μ.
ώρα 10 μ.μ.
Ο Μέγας Εσπερινός της εορτής και στη συνέχεια η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης, χοροστατούντος τού Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.
Μικρός Παρακλητικός Κανόνας και χαιρετισμοί της Παναγίας
ώρα 12 - 2.30 π.μ.    'Όρθρος - Θεία Λειτουργία (Αγρυπνία).


23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
ώρα 7 - 10.30 ρ.μ.    Ό Όρθρος και ακολούθως, αρχιερατικό συλλείτουργο.

ώρα 6.30 μ.μ.
Εσπερινός και στη συνέχεια ό Μικρός Παρακλητικός Κανώνας εις την Υπεράγια
  Θεοτόκο.

Προσκύνημα
Με βαθύ αίσθημα κατάνυξης χιλιάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσέρχονται κάθε χρόνο  στο προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου.
Η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, που σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.
Η πρώτη εκκλησία κατασκευάστηκε στη Νέα Μηχανιώνα το 1927 και συμβόλιζε τη σύνδεση με τις πατρογονικές εστίες, δίνοντας και το στοιχείο της ιδιαίτερης θρησκευτικότητας των Μηχανιωτών προσφύγων, αποτελώντας παράλληλα και μια κοινή βάση για τη συγκρότηση της τοπικής κοινωνίας.
Οι γιορτές στα εννιάμερα της Παναγίας, με το μεγάλο πανηγύρι, συγκεντρώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες πλήθη πιστών, που θεωρούν τόσο σημαντικές τις εκδηλώσεις ώστε τις κατατάσσουν στη σειρά, τόσο σημαντικές όσο οι γιορτές της Παναγίας της Τήνου και της Παναγίας Σουμελά. Οι κάτοικοι πιστεύουν στη θαυματουργή ιδιότητα της Εικόνας και υπάρχουν μαρτυρίες για πιστούς που με τη χάρη Της βρήκαν και πάλι την υγεία τους.

Ο σημερινός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης με άριστα αρχιτεκτονικά στοιχεία, συγκεντρώνει τον θαυμασμό των επισκεπτών, αρκετοί από τους οποίους έρχονται και από τη Νότιο Ελλάδα και τα νησιά με οργανωμένες εκδρομές. Η πρώτη πλίνθινη κατασκευή αντικαταστάθηκε στη δεκαετία του ΄30, ενώ η εκκλησία με τη σημερινή της μορφή άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ΄70 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.