Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Σχολική χρονιά: Προβλήματα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών

Με τη νέα σχολική χρονιά να είναι προ των πυλών πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επανδρώσει τα σχολεία με εκπαιδευτικούς, με τις ελλείψεις να «αυξομειώνονται» συνεχώς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των κενών στην εκπαίδευση αυξομειώνεται βδομάδα με τη βδομάδα έως ότου να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με τον κάθε αρμόδιο φορέα να κάνει τη δική του εκτίμηση, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι αριθμοί που βγαίνουν στην επιφάνεια έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η εκτίμηση των περιφερειακών διευθυντών για τα κενά «έπεσε» από τις 25.000 που κυμαίνονταν τις προηγούμενες εβδομάδες στις 12.000 ελλείψεις. Από την άλλη μεριά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας υπολογίζουν τις ελλείψεις στις 19.000, με την απόκλιση να μην καθόλου αμελητέα αφού αγγίζει τις 7.000 ελλείψεις.
Έτσι, με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο αναζητεί πλέον κονδύλια προκειμένου να καλύψει  τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ τα χρήματα για 6.000 περίπου αναπληρωτές  ενώ «κυνηγάει» ακόμη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τα χρήματα για ακόμη 3.000 αναπληρωτές. Στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί η πλήρωση των κενών προτού ξεκινήσει η φετινή χρονιά. Αρκεί βέβαια να τα βρουν στα νούμερα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά οι προσλήψεις των αναπληρωτών ανήλθαν σε 15.000, ενώ το έτος έκλεισε με κενά, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι και φέτος θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες για αναπληρωτές και γι' αυτό προσπαθεί να βρει επιπλέον πιστώσεις, ενώ παράλληλα δίνεται μάχη για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών. Εάν πάντως δεν γίνουν ούτε φέτος διορισμοί μόνιμων στα σχολεία, θα επαναληφθεί το φαινόμενο να συνταξιοδοτούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μην αναπληρώνονται ούτε σε ένα μικρό ποσοστό. Το θετικό είναι, σύμφωνα με το «Έθνος», ότι για φέτος οι συνταξιοδοτήσεις θα είναι περίπου 2.700, αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.