Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πνίγουν οι οφειλές τους ΟΤΑ - 2 εκατ. χρέη στο δήμο Θερμαϊκού

Θηλιά που πνίγει τους δήμους, αποτελούν οι οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και καταστήματα, γεγονός που έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στα οικονομικά των ΟΤΑ. Οι οφειλές προς το δήμο Θερμαϊκού, φτάνουν τα 500.000 ευρώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ συνολικά τα χρέη περίπου 50 οφειλετών προς τον δήμο αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία, σε ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή, πρόκειται για χρέη παρελθόντων ετών, τα οποία όμως οι οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν, τόσο λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση όσο και γιατί δεν υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις για διακανονισμό των οφειλών, όπως ισχύει για αντίστοιχες προς κρατικούς φορείς.
Αποτέλεσμα είναι ότι οι δήμοι υποχρεώνονται, βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, να βεβαιώνουν στην ταμειακή τους υπηρεσία τις οφειλές φυσικών προσώπων, εταιρειών (μικρών και μεγάλων) και καταστημάτων, προχωρώντας ταυτόχρονα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το πρώτο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που ήδη εφαρμόζουν οι ΟΤΑ είναι να κινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, ακόμα και πλειστηριασμών, αν οι οφειλέτες δεν αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται. Μάλιστα, ο Κώδικας δεν θέτει κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά τα ποσά που οφείλονται στον δήμο, τα οποία μπορεί να είναι ακόμη και 500 ή 1.000 ευρώ.
Οι οφειλές στους καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, στις οποίες έχουν προστεθεί οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και αφορούν σε βάθος δέκα και δεκαπέντε χρόνων, προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που επί σειρά ετών δεν καταβάλλουν τα τέλη που ορίζει νόμος επί των ακαθάριστων εσόδων τους, για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων κλπ., για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ, για παράνομη διαφήμιση, για αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα από ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, για την εισφορά σε χρήμα που αφορά τις εντάξεις εκτάσεων στο σχέδιο πόλης, για το τέλος ακίνητης περιουσίας σε μη δομημένα οικόπεδα, ακόμα και λογαριασμούς της ύδρευσης.
Ήδη πολλοί δήμοι έχουν δώσει εντολή σε τράπεζες για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων πολιτών που οφείλουν από 1.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ενώ η αρχή γίνεται από τους μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή αυτούς που χρωστούν από 10.000 έως και 150.000 ευρώ. Οι τελευταίοι μάλιστα ειδοποιούνται επανειλημμένα και εγγράφως για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, μέσω και των ειδικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται κατά καιρούς, όπως πέρσι από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν ανταποκριθεί και γι’ αυτό τα ποσά, που κυμαίνονται από 50.000 έως και 2 με 10 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους δήμους, αντί να μειώνονται, συνεχώς αυξάνονται, λόγω των προστίμων και των προσαυξήσεων αλλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εταιρειών και φυσικών προσώπων.


Στο δήμο Θερμαϊκού
 Σε έξωση δεκάδων ενοικιαστών παραλιακών καταστημάτων, καφέ, μπαρ,- εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων χώρων προχώρησε πριν από το καλοκαίρι ο δήμος Θερμαϊκού, για οφειλές που φτάνουν τα 500.000 ευρώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια. Συνολικά τα χρέη περίπου 50 οφειλετών προς τον δήμο αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν δραστηριότητες στην παραλιακή ζώνη του Θερμαϊκού, της Μηχανιώνας και της Επανομής τα τελευταία δέκα χρόνια. «Κάποιοι ενοικιαστές των beach bar είχαν χρόνια να καταβάλουν τα μισθώματα στον δήμο, με αποτέλεσμα να προβούμε σε κατάσχεση του εξοπλισμού» αναφέρει ο δήμαρχος Ιωάννης Αλεξανδρής και προσθέτει ότι ο δήμος είχε απειλήσει και το 2012 τους οφειλέτες του ότι θα προβεί σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, αν δεν εξοφλήσουν έστω μέρος των χρεών τους, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Σε κάποιες περιπτώσεις η απόφαση για τις εξώσεις ήταν μονόδρομος, καθώς δόθηκαν επανειλημμένα προθεσμίες στους ενοικιαστές να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν έγινε τίποτα» σημείωσε ο δήμαρχος.

Στο δήμο Καλαμαριάς
* Στον δήμο Καλαμαριάς οι οφειλές φυσικών προσώπων και εταιρειών ανέρχονται συνολικά σε 5,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον δημοτικό φόρο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος από 2% έχει μειωθεί σε 0,5%, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν εισπράττεται, καθώς και από τα τέλη διαφήμισης και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Τα υπόλοιπα 4,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον δήμο για αυθαίρετα κτίσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, οι οφειλές αυτές θα παραμείνουν ανείσπρακτες από τον δήμο, καθώς με τον νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων οι δικαιούχοι επιχειρούν να τα τακτοποιήσουν, αποφεύγοντας να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Πάντως ο δήμος, σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα ποσά που του οφείλονται, κίνησε ήδη τις διαδικασίες κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν αποκλείεται να προβεί και σε πλειστηριασμούς.

Στο δήμο Βόλβης
* Την ίδια ώρα στον δήμο Βόλβης οι οφειλές φτάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά σε μισθώματα ακινήτων του, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο. Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε τέλη για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Γαλαμάτη, τα χρέη αυτά έχουν βεβαιωθεί από το 2011, ενώ πολλοί, όπως είπε, είναι οι πολίτες που αναμένουν νέα ρύθμιση για τον διακανονισμό των χρεών τους. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ήδη ο δήμος έχει καταθέσει πάνω από 30 αγωγές σε βάρος των οφειλετών του, ενώ έχει άρει τη φορολογική ενημερότητα σε δεκάδες από αυτούς. Ο κ. Γαλαμάτης τόνισε ακόμη ότι τα χρέη αυτά είναι προ «Καλλικράτη» και αφορούν συγκεκριμένα ένα βάθος δεκαετίας. «Θεωρώ ότι είναι ανάγκη το υπουργείο να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών, όπως είχε κάνει πέρσι, καθώς μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων βαλτώνει, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες» υπογράμμισε ο δήμαρχος.


Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
* Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών οι οφειλές αγγίζουν τα 2,4 εκατ. ευρώ και αφορούν στα τελευταία δέκα χρόνια. Τα ποσά που χρωστούν φυσικά πρόσωπα ή και καταστήματα κυμαίνονται από 5.000 έως και 150.000 ευρώ, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες του δήμου είναι 30, οι οποίοι χρωστούν από 30.000 ευρώ έως και 150.000-160.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος και δεν δίνει πολλά περιθώρια, η αρμόδια υπηρεσία έχει βεβαιώσει τις παραπάνω οφειλές, ενώ για όσους δεν συμμορφώθηκαν κινήθηκε ήδη η διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ο νόμος μάς υποχρεώνει να βεβαιώνουμε τα χρέη και αν δεν το κάνουμε έχουμε και ποινικές κυρώσεις, όπως απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος» τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
* Βρόχος για τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι οφειλές ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν σε παρελθόντα έτη και προέρχονται κυρίως από εισφορά σε χρήμα, λόγω της ένταξης εκτάσεων στο σχέδιο πόλης στις δημοτικές ενότητες της Πυλαίας, του Χορτιάτη, της Εξοχής και του Φιλύρου. Επίσης προέρχονται από τέλη που αφορούν σε βοσκοτόπια σε αγροτικές εκτάσεις, από τα λατομεία του Ασβεστοχωρίου, από πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις του ΚΟΚ, για παράνομη διαφήμιση, για τέλη κοιμητηρίων, για καταλήψεις δημοτικών εκτάσεων και για τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης του Χορτιάτη μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, η πρώτη ενέργεια στην οποία προχώρησε ο δήμος ήταν να ενημερώσει τους περίπου 600 οφειλέτες με επιστολή που τους απέστειλε, ενημερώνοντάς τους για τις ρυθμίσεις που ανακοίνωνε το αρμόδιο υπουργείο. Σε όσους όμως δεν συμμορφώθηκαν αναγκάστηκε να μπλοκάρει τη φορολογική ενημερότητα για ποσά άνω των 300 ευρώ, ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων.


Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

1 σχόλιο:

  1. Να παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας στον Δήμο Θερμαϊκού για να ελεγχθούν οι οφειλέτες. Εγώ ως μεγαλο-οφειλέτης (όπως φρόντισαν να με φέρουν σε αυτήν την κατάσταση συγκεκριμένα πρόσωπα) ζητώ από χρόνια να γίνει οικονομικός έλεγχος για την Παλίρροια ΕΠΕ αλλά μου αρνούνται. Βασίλης Τζιάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.