Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο Πάγκαλος, το "ΟΧΙ", η παρέλαση και οι ... κοπάνες

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είπαμε να μην μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τα όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα. Όμως δεν αντέχουμε να μην εκφράσουμε την οργή μας για τις ανοησίες που εκστόμισε ο κύριος «μαζί τα φάγαμε» σχετικά με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο φασισμό.
Τι μας είπε ο κ. Πάγκαλος; Ότι τάχα ««καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να έχει δύο εθνικές εορτές». Ζητώντας να καταργηθεί ο γιορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και να αντικατασταθεί με … συναυλίες, καθώς, όπως σοβαρά-σοβαρά δήλωσε θεωρεί την επέτειο του ΟΧΙ σαν αφορμή για… κοπάνα. «Με ενοχλεί η στρατιωτικοποίηση ενός γεγονότος και με ενοχλεί η πληθώρα τελετών και εορτασμών για να μην δουλεύουμε...», είπε. Ενώ μέσα στον παροξυσμό του, χαρακτήρισε τις μαθητικές παρελάσεις «χούντα». Καθώς όπως ανέφερε, «η στρατιωτικού τύπου παρέλαση μαθητιώσας νεολαίας είναι χούντα αυτό, είναι στρατιωτικοποίηση της νεολαίας», είπε ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».
Δυστυχώς η νέα γενιά, διδάσκεται ελάχιστα έως τίποτα στα σχολεία για την εποποιϊα της Εθνικής μας Αντίστασης και κορυφαία γεγονότα όπως αυτό που τιμούμε σήμερα, την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές, περνάνε στα «ψιλά», χωρίς την παραμικρή αναφορά από την επίσημη Πολιτεία, που θα έπρεπε ήδη να είχε εντάξει την ημέρα απελευθέρωσης από τους ναζί, δίπλα στις άλλες μεγάλες τοπικές γιορτές. Αυτή η προσπάθεια λήθης, αυτός ο ιστορικός σκοταδισμός, είναι που στέρησαν από το λαό μας και κυρίως από τη νέα γενιά την απαραίτητη γνώση του παρελθόντος. Και όπως είναι γνωστό, χωρίς αυτή τη γνώση, το παρόν και το μέλλον γίνονται θαμπά.
Αντιλαμβανόμαστε το λόγο που ο άλλοτε υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου βγάζει σπυράκια κάθε που τιμάται η  εθνική αυτή επέτειος, που είναι ισάξιας σημασίας με την εθνεγερσία της 25ης Μαρτίου. Γιατί ο κ. Πάγκαλος και οι όμοιοί του επιθυμούν διακαώς να σβυστούν με το σφουγγάρι της ιστορίας οι ηρωϊκοί αγώνες του ελληνικού λαού. Γιατί προπαγανδίζουν την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων. Γιατί θέλουν να σταματήσει η νεολαία μας να πληροφορείται την ηρωϊκή αντίσταση που αντέταξαν οι στρατευμένοι νέοι μας και όλος ο λαός στα αλβανικά βουνά για να φράξουν το δρόμο στους φασίστες του Μουσολίνι στην αρχή και στους εισβολείς του Χίτλερ στη συνέχεια.
Είναι γιατί δεν θέλουν να μαθαίνει η νέα γενιά την ιστορία της Ελλάδας, να μην διδάσκονται τα ηρωϊκά κατορθώματα των αγωνιστών του ΟΧΙ και της Εθνικής Αντίστασης, να μην παραδειγματίζονται, αλλά να μεταβληθεί σε μία γενιά απολίτικη, μια γενιά «δειλή, μοιραία κι άβουλη αντάμα», όπως θα έγραφε ο Κώστας Βάρναλης.
Κι όμως, μόνο ένας λαός καλά πληροφορημένος για το ένδοξο παρελθόν του, αλλά και για τα λάθη που έγιναν, ένας λαός που στοχάζεται τα μαθήματα της Ιστορίας, που μαθαίνει να ξεχωρίζει πιο καλά τους φίλους από τους εχθρούς, μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις, μπορεί να έχει βαρύνουσα γνώμη στα γεγονότα.

Δυστυχώς, οι νέοι μας σήμερα ελάχιστα γνωρίζουν ή έχουν παντελή ίσως άγνοια για τα δεινά που προκάλεσε ο ναζισμός στη χώρα μας, για τα δεκάδες Ολοκαυτώματα, τα πογκρόμ, τις ομαδικές εκτελέσεις και τα άλλα τερατώδη εγκλήματα που προκάλεσαν οι φασίστες κατακτητές. Το ναζιστικό εκείνο τέρας, που βύθισε την ανθρωπότητα στον όλεθρο, τη δυστυχία, την καταστροφή και τον ανείπωτο πόνο. Κι έτσι, ας μην απορούμε που βρέθηκαν θιασώτες του και στη σημερινή εποχή. Αλλά μήπως κάτι τέτοιο επιδιώκουν ο κ. Πάγκαλος και οι όμοιοί του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.