Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Μεθαύριο Τρίτη εκδικάζεται στο Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεσης της υπεξαίρεσης – μαμούθ από τα ταμεία του δήμου. Ο Β.Παπαγεωργόπουλος, που συμπληρώνει 236 ημέρες κράτησης στις φυλακές Διαβατών, είναι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση διαφθοράς και τώρα ελπίζει ότι η απόφαση αυτή θα ανατραπεί.

Στο πλευρό του, θα έχει ως νομικό συμπαραστάτη και τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα. Από την πλευρά του ο στενότερος συνεργάτης του Β. Παπαγεωργόπουλου και πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, αυτήν τη φορά θα έχει διαφορετικό συνήγορο υπεράσπισης, καθώς στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κοινούς υπερασπιστές με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία των κατηγορουμένων στην υπόθεση να ξεκινήσει μεθαύριο η δίκη, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δε θα γίνει, ενώ αρκετές είναι οι πιθανότητες να αναβληθεί. Στο πινάκιο του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης η υπόθεση έχει τον αριθμό 17 και εκτιμάται ότι είναι αρκετά δύσκολο έως απίθανο να έρθει η σειρά της. Πάντως, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν προτίθεται να προβάλει για κανένα λόγο κάποιο αίτημα αναβολής.
Σχέδιο «απαγκίστρωσης» από τον Μ. Λεμούσια;
Το γεγονός ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προτιμά να εμφανιστεί ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου με «αυτόνομη» υπεράσπιση ενδεχομένως αποτελεί και το πρώτο βήμα για την «απαγκίστρωσή» του από τον Μιχάλη Λεμούσια. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η απόλυτη ταύτιση των δύο ανδρών φαίνεται ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το δικαστήριο, που κατέληξε σε αυτήν την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά ποινική απόφαση. «Οι δύο άνδρες συνδέονταν στην πολιτική ζωή στενότατα από το 1990, όταν ο Μ. Λεμούσιας αποσπάστηκε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Β. Παπαγεωργόπουλου, ενώ διορίστηκε απ' αυτόν και ως ειδικός σύμβουλός του όταν ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη τόσο πολύ, ώστε ο Μ. Λεμούσιας να θεωρείται το alter ego του Β. Παπαγεωργόπουλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συνοπτικό σκεπτικό που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της απόφασης, περιγράφοντας τις σχέσεις που είχαν οι δύο άνδρες.
Ο δικαστικός «γολγοθάς» δεν τελειώνει εδώ
Μπορεί ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος να ποντάρει πολλά σ' αυτή την υπόθεση, όμως ο δικαστικός «γολγοθάς» δεν τελειώνει εδώ τόσο για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης όσο και για τον Μιχάλη Λεμούσια. Και οι δύο θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο για άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του «φτερωτού γιατρού». Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής. Εκτός από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου ξανά και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μιχάλης Ζορπίδης και Αναστάσιος Γερογιάννης, και άλλοι 13 υπάλληλοι. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απιστία, απάτη από κοινού, ψευδή βεβαίωση, ενώ στη διαχειρίστρια αποδίδεται και το αδίκημα της πλαστογραφίας. Πρόκειται για έλλειμμα ύψους 1.168.563 ευρώ, χρήματα τα οποία εκταμιεύτηκαν με παράνομο και αδιαφανή τρόπο με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Επίσης ο Μιχάλης Λεμούσιας με επίκεντρο την υπόθεση της υπεξαίρεσης – μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει παραπεμφθεί σε δίκη για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, ενώ ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα έχει ασκηθεί και σε βάρος του Β. Παπαγεωργόπουλου.
Παπαγεωργόπουλος: «Δεν καταχράστηκα ούτε ένα ευρώ».
Στην τελευταία του επιστολή μέσα από τη φυλακή ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζητά ψυχραιμία και νηφαλιότητα από την ελληνική Δικαιοσύνη και για άλλη μία φορά επιμένει ότι «δεν καταχράστηκα ούτε ένα ευρώ». «Στη ζωή μου ολόκληρη όχι μόνο δεν καταχράστηκα ούτε ένα ευρώ, αλλά στήριξα με όσες δυνάμεις είχα πολλούς συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη συμπαράστασης. Τίμησα τον όρκο που έδωσα και τις τρεις φορές που με εκλέξατε δήμαρχο της πόλης μας και κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατασκευή έργων που όλοι γνωρίζετε και για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όλων των κατοίκων της πόλης μας. Μετά από όλα αυτά, θα παρουσιαστώ την ερχόμενη Τρίτη (22-10-2013) στο πενταμελές Εφετείο με ήσυχη τη συνείδησή μου και με απεριόριστη εμπιστοσύνη στην τελική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι μέσα σ’ ένα πνεύμα ψυχραιμίας και απόλυτης νηφαλιότητας, αλλά και μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, θα κρίνει αποκλειστικά βάσει συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων. Δεν είναι δυνατόν ένας παντελώς αθώος άνθρωπος που έδωσε την καρδιά του και την ψυχή του για την πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη και τη νεολαία να βρίσκεται στη φυλακή και να λοιδορείται το όνομά του», αναφέρει στην επιστολή του.

Πηγή: Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.