Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Αυξάνονται οι μισθοί Βουλγαρίας. Εδώ τι γίνεται;

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στη γειτονική Βουλγαρία και πλέον γίνεται 170 ευρώ το μήνα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Χασάν Αντέμοφ, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της ΒουλγαρίαςΣήμερα η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αιτία, δεν είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, τουρισμό ή γεωργία. Η αιτία είναι η άσχημη διοίκηση της οικονομίας, που οδήγησε τους Βούλγαρους στα πρόθυρα της μιζέριας.
Βασική πηγή εσόδων για το 90% των Βούλγαρων είναι ο εργατικός μισθός και η σύνταξη. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι το τελευταίο έτος από τον Ιούνιο 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013 τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες λόγω της ανατίμησης όλων των εμπορευμάτων,   αυξήθηκαν κατά 9,5%. Περίπου το 60% των εσόδων των Βούλγαρων ξοδεύονται για διατροφή και για τις δαπάνες του σπιτιού. Τα υπόλοιπα καλύπτουν τις δαπάνες για συγκοινωνίες, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη.
Τα τελευταία μερικά χρόνια, σύμφωνα με τον Υπουργό οικονομίας Ντραγκομίρ Στόϊνεφ, πάνω από 100.000 βουλγαρικές εταιρείες διέκοψαν την δραστηριότητά τους. Πέρα από την παγκόσμια κρίση, οι αιτίες γι αυτό είναι τα χαμηλά έσοδα, που προκαλούν μείωση της κατανάλωσης. Αυξήθηκε η ανεργία και διογκώθηκαν τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, που δύσκολα καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Τον Μάρτιο φέτος σε έκθεση της Κομισιόν τα επίπεδα της φτώχειας στη Βουλγαρία χαρακτηρίστηκαν ανησυχητικά. Το ήμισυ των Βούλγαρων απειλούνται από φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Περίπου το  85% του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών καλύπτει αναπόφευκτες για την επιβίωση ανάγκες. Ο μέσος μισθός, είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, περίπου 385 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση. Και μετά την αύξησή του, μέχρι 395 ευρώ εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Το 22% των εργαζομένων λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό 155 ευρώ. Η ανάλυση των εργατικών εσόδων της Συνομοσπονδίας των ανεξάρτητων συνδικάτων στη Βουλγαρία στα τέλη Ιουνίου δείχνει, ότι το 51% του πληθυσμού έχει μηνιαίο εισόδημα ύψους 310 λέβα, δηλαδή 155 ευρώ. Απ αυτούς κάτω από το όριο της φτώχειας 214 λέβα είναι το 22,4%.
Η σημερινή κυβέρνηση του Ορεσάρσκι έχει περιλάβει στο κοινωνικό της πρόγραμμα αύξηση του ελάχιστου μισθού μέχρι τα 170 ευρώ, αλλά προς το παρόν αυτό το βήμα είναι μόνο καλή πολιτική θέληση. Η κυβέρνηση υπόσχεται ο ελάχιστος μισθός στο τέλος της θητείας της να αυξηθεί στα 225 ευρώ. Οι εργοδοτικές  οργανώσεις προς το παρόν δεν εκδηλώνουν ετοιμότητα αύξησης του ελάχιστου μισθού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.