Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σκληρή κριτική Ι.Μαυρομάτη στη διοίκηση του δήμου

Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης Αλεξανδρή, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, κατά την ομιλία του στην απολογιστική συνέλευση του δήμου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου στο «Ξενία Ήλιος» της Περαίας. Παρομοιάζοντας το δήμο με καράβι χωρίς καπετάνιο και παρατηρώντας ότι ο δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται ικανούς ανθρώπους για να διοικηθεί.

Αρχίζοντας από τον τρόπο διοίκησης, ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι ακολούθησε αυτά τα τρία χρόνια ένα άκρως συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και έφερε ως παράδειγμα τα τοπικά συμβούλια στις δημοτικές κοινότητες που δεν πήραν καμία απολύτως αρμοδιότητα. Η απαξίωση, ήρθε να επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Επανομής, Αντώνη Καζάκη. Ενώ επίσης δεν λειτουργούν ουσιαστικά η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου και η Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ το θέμα του Συνηγόρου του Δημότη παραπέμφθηκε στις Καλένδες.
Επίσης, δεν δημιουργήθηκε αυτά τα τρία χρόνια καμία νέα υπηρεσία στο δήμο Θερμαϊκού, παρά τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στους ΟΤΑ από τον «Καλλικράτη».
Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου ο επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» επισήμανε ότι ο δήμος Θερμαϊκού κατέγραψε ζημίες 786.000 ευρώ το 2011 και 680.000 ευρώ το 2012, παρά τα αυστηρά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών που ζητά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Και αφού μίλησε για αδυναμία είσπραξης των οφειλών προς το δήμο, κατήγγειλε τη διοίκηση ότι ο δήμος Θερμαϊκού είναι ουραγός στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, παρα το γεγονός ότι είναι ανάμεσα στους 40 πρώτους δήμους της χώρας
Επίσης την επέκρινε ότι δεν εκμεταλλεύθηκε τη δημοτική περιουσία, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αναψυκτήρια της Επανομής, αλλά και ότι δεν αξιοποιεί τον εξοπλισμό και το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου. Παρομοίασε δε το δήμο Θερμαϊκού με καράβι χωρίς καπετάνιο.
Σχετικά με την κοινωνική πολιτική ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι σ΄αυτή την τόσο δύσκολη εποχή ο δήμος θα έπρεπε να έχει ως σημαία του το σύνθημα «Κανένας πεινασμένος στο δήμο Θερμαϊκού»,  φροντίζοντας για τη λειτουργία συσσιτίων, αλλά και εφαρμόζοντας διαφορετικό τιμολόγιο στα δημοτικά τέλη για τους ανήμπορους πολίτες.
Σχετικά με την εκπαίδευση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι κανένα νέο σχολείο δεν χτίστηκε αυτά τα χρόνια στο δήμο, τη στιγμή που σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης ανεγέρθηκαν τρία και τέσσερα σχολεία. Ενώ άσκησε έντονη κριτική για το γεγονός ότι η διοίκηση καλύπτει τον εργολάβο που ανέλαβε την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου της Περαίας και ο οποίος δεν το παραδίδει, αν και εξέπνευσε εδώ και τρία χρόνια η σχετική προθεσμία και θα έπρεπε ήδη να τρέχει η ποινική ρήτρα.
Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση του δήμου, ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι εξ αιτίας της ανεπάρκειας και της ολιγωρίας της σημερινής δημοτικής αρχής, χρόνο με το χρόνο η κατάσταση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς κανείς από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του δήμου να δείχνει διάθεση να αντιδράσει. Αντίθετα, με τις ενέργειες και με τις παραλείψεις τους οδηγούν τα πράγματα στο χειρότερο δρόμο. Σημείωσε δε τα ακόλουθα παραδείγματα:
• Η εγκατάσταση του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην περιοχή «έμεινε» στην προγραμματική σύμβαση του 2010.
• Για τα νέα κοιμητήρια γίνονται μελέτες εδώ και επτά (!) χρόνια.
• Ο χώρος Τσαϊρια, αντί να αξιοποιηθεί παραμένει σκουπιδότοπος.
• Καμία αξιοποίηση του ΚΑΠΠΑ για αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και για
δράσεις κοινωνικής πολιτικής.
• Η κατάσταση της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είναι τραγική.
Χαράτσια και πρόστιμα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς καμία ανταποδοτικότητα. Τα πεζοδρόμια ξηλωμένα, οι δρόμοι πραγματικές παγίδες, η ακτογραμμή εγκαταλειμμένη, τα σκουπίδια «κάνουν πάρτι στα στενά». Οι απλοί κάτοικοι είναι απογοητευμένοι διότι αντιλαμβάνονται την υποβάθμιση
της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητα τους.
Οι αθλητικοί χώροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές είναι απεριποίητα, οι κοινωνικές υποδομές του δήμου (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) έχουν στην ουσία ακυρωθεί και μάλιστα σε μια στιγμή που λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης οι δημότες τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πολύ.

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρομάτης και σε απάντηση των όσων είπε ο κ. Αλεξανδρής περί συναίνεσης, ρώτησε: «Πως ζητάτε να έχετε συναίνεση, όταν αποκλείσατε τη μείζονα αντιπολίτευση από την Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού και τη ΔΕΥΑΘ;» Έκλεισε δε με την παρατήρηση ότι ο δήμος Θερμαϊκού χρειάζεται ικανούς ανθρώπους για να διοικηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.