Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Παραμάγαζο του εφοπλιστικού κεφαλαίου η Χρυσή Αυγή;

Την ίδια ώρα που βρίσκεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τους αφανείς χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο κόμμα λειτουργούσε όλο αυτό το διάστημα ως παραμάγαζο εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και κυρίως, στον τομέα της Ναυτιλίας, του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προς το υπουργείο Ναυτιλίας το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσαν και το κόμμα της ΧΑ η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου αποτελείται από 18 μόνο βουλευτές.
Τα κόμματα της Αριστεράς, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιμένουν ότι η κινητικότητα της Χρυσής Αυγής και το «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον της για τα ναυτιλιακά είναι επιλήψιμα» και υποστηρίζουν ότι προδίδουν και την καταγωγή των αφανών χρηματοδοτών της.
Πιο πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα στην οποία γινόταν αναφορά στις «επανειλημμένες προτάσεις της Χρυσής για την αύξηση των προνομίων των εφοπλιστών».

«Συμβόλαια» της Χρυσής Αυγής
«Συμβόλαιο» της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα «τάγματα εφόδου», για να «ρίξουν» τα μεροκάματα αποκάλυψε η Realnews κι ενώ η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται.   

Ήδη από τις 5 Ιουνίου του 2012, οι εργαζόμενοι της Ζώνης είχαν πραγματοποιήσει καταγγελία-παρέμβαση προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά στην οποία ανέφεραν πληροφορίες που ήθελαν μέλη της Χρυσής Αυγής να ετοιμάζουν «εκστρατεία» εναντίον τους για να τους «εξαφανίσουν από το λιμάνι».    
«Γνωρίζαμε ότι θα μας χτυπήσουν, αλλά οι πληροφορίες έλεγαν ότι η επίθεση θα γίνει μέσα στον χώρο εργασίας, για να φανεί ότι δεν μας θέλουν οι εργαζόμενοι», αποκαλύπτει ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και συνεχίζει: «Πήραμε μέτρα ασφαλείας με περιφρούρηση μέσα στη Ζώνη και δεν κατάφεραν να οργανώσουν το χτύπημα όπως το είχαν σχεδιάσει. Επειδή προφανώς βιάζονταν να τελειώνουν με εμάς, χτύπησαν έξω, με τις γνωστές συνέπειες...».   

«Να μειωθούν τα μεροκάματα»
Με το πέρασμα των ετών δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες, που -όπως καταγγέλλει ο Σ. Πουλικόγιαννης- έχουν κοινό παρονομαστή. «Είναι αυτοί που ζητούν την αλλαγή χρήσης του λιμανιού, αυτοί που δέχονται τη μερική αλλαγή χρήσης και θέλουν ό,τι απομείνει να το δουλεύουν χωρίς έλεγχο, και αυτοί που επιδιώκουν σε κάθε περίπτωση να μειωθούν τα μεροκάματα», τονίζει ο ίδιος. Και στις τρεις περιπτώσεις ο παρονομαστής είναι «οι εργολάβοι και ο πυρήνας των 15 συναδέλφων που προσπάθησαν να φτιάξουν σωματείο της Χρυσής Αυγής», καταγγέλλουν οι εργάτες.   
Ο πρόεδρος των Εργατών Μετάλλου υποστηρίζει ότι από το 2009 οι ίδιοι άνθρωποι των εργολάβων επιχείρησαν δύο φορές να πάρουν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες την πλειοψηφία στο συνδικάτο, αλλά και οι δύο απόπειρες είχαν γι' αυτούς «ατυχές αποτέλεσμα». Μέχρι τον Απρίλιο του 2012, ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές που έδωσαν στη Χρυσή Αυγή το μεγάλο ποσοστό. «Ξεκίνησαν τότε οι φήμες από τις καντίνες της Ζώνης ότι η Χρυσή Αυγή θα φέρει κοντέινερ στο λιμάνι και θα ξεκινήσει η λειτουργία του γραφείου της. Και όποιος τολμήσει να μιλήσει θα τον σπάσουν στο ξύλο», τονίζει ο Σ. Πουλικόγιαννης στη Real News. Ποιοι διακινούσαν τις πληροφορίες; «Είναι τα ίδια πρόσωπα που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι εναντίον μας», απαντά ο Σ. Πουλικόγιαννης.   

Η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες   
Στις 12 Ιουνίου του 2012, ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός μιλάει σε ψηφοφόρους της οργάνωσης, της Β' Περιφέρειας Πειραιά. Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Εχω γίνει δέκτης παραπόνων με όλα αυτά τα θέματα που υπάρχουν με τους Αιγύπτιους που παίρνουν, πουλάνε όσο θέλουν, αγοράζουν απ' όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Λοιπόν εμείς τους λέμε ότι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες». Λίγες ώρες αργότερα, ομάδα 20 ατόμων επιτέθηκε στη μονοκατοικία όπου ζούσαν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τον έναν εξ αυτών.   
Στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί συνεχίζονται οι προκλήσεις από τον πυρήνα των «15». «Εκμεταλλεύονταν την ανέχεια και την ανεργία και πήγαιναν σε συναδέλφους μου για να τους πείσουν να υπογράψουν υπέρ του σωματείου τους. Αλλοτε ήταν διακριτικοί και άλλοτε δυναμικοί»   
Η προαναγγελία Λαγού για τις αλλαγές που θα φέρει η Χρυσή Αυγή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη   
Στις 8 Αυγούστου το μεσημέρι ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Νίκος Μίχος μεταφέρουν τους θερμούς χαιρετισμούς του Νίκου Μιχαλολιάκου. Μάλιστα από την καντίνα της Χρυσής Αυγής μέσα στη Ζώνη ο Λαγός υπόσχεται: «Η Ζώνη θα κινηθεί, τα καράβια θα ξαναέρθουν πίσω και οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που καπηλεύονται τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση, θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα».   

Χειροπέδες σε δύο μέλη της Χ.Α στη Ναυπηγοεπισκευαστική
Λίγες ημέρες αργότερα, άγνωστοι επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης και τραυμάτισαν τον Σ. Πουλικόγιαννη. Μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 16 Σεπτεμβρίου, ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής Περάματος πραγματοποιεί εκδήλωση για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Κάποιοι από το ακροατήριο μας είπαν ότι μίλησε ο εργοδηγός Χρήστος Κυριτσόπουλος, που είναι ένας από τον πυρήνα των 15 και δήλωσε ότι θα φτιάξουν ένα σωματείο και θα κάνουν συμφωνία με τους εργοδότες να στέλνουν για δουλειά τους δικούς τους και όσους υπογράψουν με μικρότερα μεροκάματα, για να έρθουν δουλειές. Τους είπε ότι θα μιλήσουν με τους εργολάβους και θα υποσχεθούν πως δεν θα γίνονται απεργίες. Τελείωσε λέγοντας: ''όποιος θέλει από το ΠΑΜΕ ας έλθει να μας ενοχλήσει''».   
Τελικά όπως έδειξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και της Δικαιοσύνης ο Χρήστος Κυριτσόπουλος όπως και ο Αναστάσιος Μιχάλαρος που εργάζονταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ήταν ανάμεσα στα μέλη της ΧΑ που εμπλέκονται σε παράνομες πράξης της οργάνωσης και συνελήφθησαν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.