Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οι Ρομά, το κοριτσάκι στα Φάρσαλα, ο ρατσισμός και ο κιτρινισμός

Ακούγαμε το πρωϊ σε ένα κανάλι τον τραγουδιστή Βασίλη Παϊτέρη να μιλάει για τους Ρομά και συμφωνήσαμε απόλυτα μαζί του. Το ότι βρέθηκε στον τσιγγάνικο καταυλισμό στα Φάρσαλα το τετράχρονο ξανθό κοριτσάκι με τα πράσινα μάτια, που μπορεί να αποτελεί προϊόν παράνομης υιοθεσίας ή αρπαγής ανηλίκου, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ρομά στην Ελλάδα αρπάζουν παιδάκια, όπως με κιτρινισμό γενικεύουν κάποια εγχώρια ΜΜΕ ή στο εξωτερικό.
Βασίλης Παϊτέρης

«Αν βρέθηκε ένα ζευγάρι Ρομά που προέβη σε μία τέτοια ενέργεια, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ρομά ήμαστε εγκληματίες», παρατήρησε πολύ σωστά ο τσιγγάνος τραγουδιστής. Προσθέτοντας πως αν βρεθεί ένας επίορκος δικαστικός δεν σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί είναι επίορκοι ή όλοι οι δημοσιογράφοι λαμόγια, ή όλοι οι αστυνομικοί συνεργάτες των κακοποιών κλπ.
Και πράγματι, κανένας από όλους αυτούς που βάζουν στο ίδιο καζάνι τους Ρομά, δεν σκέφτηκαν τις συνθήκες διαβίωσής τους, εξ αιτίας της οποίας είναι αυξημένη και η παραβατικότητα στις κοινότητές τους. Κάτι που πολύ σωστά επισημαίνει και η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία αναφερόμενη στον τρόπο ζωής τους επισημαίνει πως «μπορεί πολλοί από αυτούς χαμογελούν και φαίνονται χαλαροί, ωστόσο επικρατεί ανησυχία και πικρία στους καταυλισμούς τους».
Στο δημοσίευμα της, η Washington Post η οποία επικαλείται πληροφορίες του Associated Press σχολιάζει τον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, τονίζοντας πως «βρίσκεται στο κέντρο μιας υπόθεσης απαγωγής ανήλικης, με ένα ζευγάρι Ρομά να κατηγορείται πως την απήγαγε.».
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται και στον τρόπο διαβίωσης τους, σημειώνοντας: «Οι Ρομά, οι οποίοι είναι φτωχοί άνθρωποι μέσα σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, προσπαθούν να ζήσουν σε έναν καταυλισμό έξω από τα Φάρσαλα, πουλώντας φρούτα, χαλιά, καλάθια και παπούτσια στις τοπικές αγορές. Λένε πως ήδη θεωρούνται από μερικούς να είναι κοινωνικά απόβλητα, κλέφτες και ζητιάνοι».
Ωστόσο τώρα, τα προβλήματα των Ρομά ίσως γίνουν χειρότερα, καθώς όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «φοβούνται πως θα στιγματιστούν ως διακινητές ανηλίκων, ενώ βλέπουν αρνητικά την δημοσιότητα των τελευταίων ημερών και δηλώνουν αγανακτισμένοι από την αμέλεια του κράτους το οποίο κατηγορούν πως το μόνο που τους έχει παράσχει είναι τα προκατασκευασμένα σπίτια που αντικατέστησαν τις σκηνές με τις οποίες ζούσαν».

Κλείνοντας, η Washington Post επισημαίνει πως αυτό που οι ντόπιοι Ρομά θέλουν να ξεκαθαρίσουν, είναι πως η κοινότητα δεν έχει ανάμειξη στις απαγωγές και την διακίνηση ανηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.