Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

To "προφίλ" των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής

Πλειοψηφούν άνδρες ηλικίας 25-55, μεσοαστοί, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου
Χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και κυρίως άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη και δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους, αποτελούν το βασικό κορμό των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ερευνών της GPO που παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με την ιδεολογική κλίματα 1-10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς, κεντρώες, θέσεις (5 και 6) και μόνο το 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί.
Επίσης, οι ψηφοφόροι του νεοναζιστικού μορφώματος είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της GPO, μόνο το 25% αυτών είναι γυναίκες.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι  ακόμα και μετά τα τελευταία γεγονότα, η ΧΑ δεν φαίνεται να χάνει ποσοστιαία τον πυρήνα που τη στήριξε στις εκλογές του 2012.
Όσον αφορά για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ από τα στοιχεία της GPO που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής προκύπτει ότι είναι λάθος η αίσθηση ότι στο νεοναζιστικό μόρφωμα στράφηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως αποδεικνύεται, από την εν λόγω έρευνα, αυτοί αποτελούν μόνο το 4% του κοινού της.
Στις τάξεις των Χρυσαυγιτών βρίσκει κανείς κυρίως:
-μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα 24%
-άνεργους 17%
-συνταξιούχους 17%
-ελεύθερους επαγγελματίες (όχι επιστήμονες) 16%
-ελεύθερους επαγγελματίες (επιστήμονες) 7%
-Αγρότες 5%
-Νοικοκυρές 5%
-Δημόσιοι υπάλληλοι 4%
-Επιχειρηματίες 3%
-Φοιτητές 2%
Όσον αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη και δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.