Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Καλλικράτης:Όταν οι δήμοι τον γράφουν στα παλιά τους υποδήματα

Το 95% των δημάρχων της χώρας δεν διοικεί σύμφωνα με το γράμμα του… «Καλλικράτη», καθώς δεν έχει προχωρήσει στην εκλογή του «Συμπαραστάτη του δημότη και της Επιχείρησης». Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκη μόλις δυο δήμοι σε σύνολο δεκατεσσάρων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενώ οι υπόλοιποι υπεκφεύγουν επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καρφίτσα» και ενώ οι καταγγελίες που φτάνουν στα χέρια των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων διοικήσεων πολλαπλασιάζονται, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σχεδιάζει, όπως αναφέρουν στελέχη της ΚΕΔΕ, «να καταργήσει ή να τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη». Σήμερα μόλις το 5% των δήμων της χώρας έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες εκλογής, ενώ οι δήμαρχοι του υπόλοιπου 95% θεωρούν πως «επειδή δε προβλέπονται κυρώσεις από το νόμο δεν είναι απαραίτητο αυτός να εφαρμοστεί».
Το Σεπτέμβριο του 2012 από σύνολο 325 δήμων, μόλις οι 36 είχαν εκλέξει το «Συμπαραστάτη» τους και σήμερα έχουν μείνει μόνο είκοσι, καθώς οι υπόλοιποι παραιτήθηκαν είτε αυξημένου φόρτου εργασίας είτε λόγω περικοπών των αποδοχών τους.
Πρώτος στο νομό υπήρξε ο δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος αποφάσισε πως για τη θέση επικρατέστερος ήταν ο Τάσος Αφεντουλίδης. «Βέρος» Καλαμαριώτης από το 1986 εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο. της περιοχής ενώ υπήρξε τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμαριά και υπεύθυνος της επιτροπής νεολαίας. Ο δήμος Λαγκαδά επίσης προχώρησε πρόωρα στην εκλογή του «Συμπαραστάτη». Ωστόσο, μιλώντας ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Αναστασιάδης θεωρεί πως «θα ήταν πιο χρήσιμο να μπορεί ο δήμαρχος να προσλάβει ακόμα δυο επιστημονικούς συνεργάτες που θα βοηθούν στο έργο του παρά να υπάρχει ένας άνθρωπος που ελέγχει τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις». Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη εκτός από το δήμο Καλαμαριάς και το δήμο Λαγκαδά οι όποιες προσπάθειες… απέβησαν άκαρπες.
 Ας δούμε την κατάσταση που επικρατεί για το θέμα αυτούς σε δήμους της Θεσσαλονίκης:

Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο δήμο Θεσσαλονίκης η εκλογή του «Συμπαραστάτη του δημότη» εξελίχθηκε σε… σήριαλ καθώς κανείς από τους υποψηφίους που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη θέση συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα στη δεύτερη από τις τρεις συνολικά συνεδριάσεις ο Γιάννης Μπουτάρης είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τον πρώην Γενικό Γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Λυσαρίδη, ο οποίος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί καθώς συγκέντρωσε τις 26 από τις 33 ψήφους των δημοτικών συμβούλων που απαιτείται βάσει νόμου. Η διαδικασία επρόκειτο να επαναληφθεί στην 23η συνεδρίαση του οργάνου και έκτοτε η τύχη του «Συμπαραστάτη του Θεσσαλονικιού» αγνοείται. Μιλώντας ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν, που τότε βρισκόταν στη θέση του «τσάρου» του δήμου, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και αναφέρει ότι «η εκλογή έπρεπε να γίνει. Πρόκειται για ένα θεσμό που βοηθά την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μια ανεξάρτητη δημοτική αρχή που μπορεί να αποφασίζει εναντίον της διοίκησης του δήμου και να την αναγκάζει να συμμορφωθεί». Μάλιστα όπως λέει ο κ. Σωτηρόπουλος στο παρελθόν υπήρξε σχετική συνάντηση με το Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα. «Θεωρούμε πως και η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει το συμπαραστάτη της, όπως και η Αθήνα. Αυτή την πρόθεση μας αποκάλυψε και ο κ. Μπουτάρης όταν συναντηθήκαμε μαζί του αλλά μέχρι σήμερα η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε» λέει

Δήμος Θερμαϊκού
Στο δήμο Θερμαϊκού, διαδικασία πραγματοποιήθηκε μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε, καθώς κανείς από τους υποψηφίους και σε αυτή την περιοχή δεν εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, η πλειοψηφία είχε κατεβάσει πρόταση για την εκλογή στο αξίωμα αυτό μιας … κομμώτριας.
Αντίθετος με το θεσμό του «Συμπαραστάτη του δημότη» εμφανίζεται και ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής ο οποίος επικρίνει το γεγονός πως στην εν λόγω θέση μπορούν να εκλεγούν δημότες που δεν είναι νομικοί. «Για να προσλάβω κάποιον νομικό πρέπει να προκηρύξω πρώτα διαγωνισμό. Σε μια τέτοια θέση πως μπορεί να εκλεγεί κάποιος που δεν γνωρίζει τα ζητήματα που απασχολούν το δήμο;» αναρωτιέται.

Δήμος Θέρμης
Και μπορεί για τους περισσότερους δημάρχους του νομού ο κυριότερος λόγος για την μη εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του «Καλλικράτη» να είναι η απουσία διευρυμένης πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του «Συμπαραστάτη», στο δήμο Θέρμης οι λόγοι ήταν άλλοι, σύμφωνα με το δήμαρχο «οικονομικοί». «Έγινε η διαδικασία δυο φορές αλλά πλέον ζητάμε την κατάργησή του θεσμού. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε άσκοπα χρήματα» τονίζει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θέρμης ανήκει στην παράταξη του δημάρχου, καθώς ο κ. Παπαδόπουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές επικράτησε των αντιπάλων του με μεγάλη διαφορά.

Πηγή: Εφημερίδα «Καρφίτσα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.