Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι εκδηλώσεις στο δήμο Θερμαϊκού για το ΟΧΙ στο φασισμό

Με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των κεντρικών οδών και πλατειών και των Δημοτικών Καταστημάτων, θα γιορτάσει ο δήμος Θερμαϊκού την διπλή επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και του ηρωϊκού «ΟΧΙ» στο φασισμό και το ναζισμό. Ενώ παράλληλα ο δήμαρχος Θερμαϊκού σε μήνυμά του σημειώνει ότι και σήμερα καλούνται οι Έλληνες να ανατρέψουν τα σχέδια και τα συμφέροντα των ανθελλήνων, όπου γης, και να φωνάξουν ενωμένοι και πάλι ΟΧΙ!

Ειδικότερα για τις εορταστικές εκδηλώσεις:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013
Θα γίνουν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις σε όλα τα σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία), από καθηγητές και δασκάλους, για το νόημα της 26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Στις 07.30΄ θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας.
Στις 10.00΄ θα τελεστεί Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, στο τέλος της οποίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.
Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα ως εξής:
Ø  Στην έδρα του Δήμου, τη Δημοτική Κοινότητα Περαίας, ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, ο Διοικητής του Α.Τ. Θερμαϊκού, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα των Νέων Επιβατών, ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Μπάρμπας, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, ο Πρόεδρος, Αναστάσιος Ζευκόπουλος, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Μηχανιώνας, ο Πρόεδρος Δ.Σ., Κωνσταντίνος Κούτουκας, η Διοικητής του Α.Τ. Νέας Μηχανιώνας, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Επανομής, ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Βογιατζής, ο Διοικητής του Α.Τ. Επανομής, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα της Νέας Κερασιάς, ο Πρόεδρος, Γεώργιος Μαντζανάρης, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα του Αγγελοχωρίου, ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Τοπούζης, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου, η Πρόεδρος, Μαρία Τσαμασλίδου,                                              τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με παρελάσεις όλων των Σχολείων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Προσκόπων κλπ., που θα πραγματοποιηθούν α. επί της κεντρικής οδού Νέων Επιβατών – Περαίας, β. από τα Πεύκα προς το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, γ. κεντρική πλατεία Επανομής και δ. κεντρική πλατεία Μεσημερίου και ώρα 11.15΄.

 Χαιρετισμός του δημάρχου
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Ιωάννης Αλεξανδρής, απευθύνει τον κάτωθι χαιρετισμό, με την παράκληση να αναγνωσθεί στους μαθητές των σχολικών μονάδων.
«Την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βροντοφώνησε δύο συλλαβές, που αποτελούν τη λέξη ΟΧΙ, στην Ιταλία, η οποία της ζητούσε την παραχώρηση τμημάτων του εδάφους της. Μία λέξη που άλλαξε το ρου της ιστορίας και έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστή για την περηφάνια, τη γενναιότητα και την ανδρεία, που έκρυβε μέσα της.
Το περίτρανο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά στήριξε όλος ο Ελληνικός λαός με απαράμιλλη γενναιότητα και σθένος ψυχής. Το Ελληνικό πνεύμα με χαμόγελο και τραγούδι στα χείλη ρίχτηκε στη «γιορτή» του πολέμου, παρά τον βαρύ χειμώνα που πλησίαζε, γνωρίζοντας πολύ καλά την πραγματικότητα για τη δύναμη του εχθρού.
Κορυτσά, Πρεμετή, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Κλεισούρα… γεμίζουν από Έλληνες ήρωες. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, φέρνοντας τα νέα σε όλη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν κατακόρυφα το ηθικό όλων των Ελλήνων.
Ο ξένος τύπος, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, γράφει σχετικά:
«Το ελληνικό έθνος ανανέωσε την αρχαία ιστορική δόξα του, ως σημαιοφόρος της ελευθερίας και του πολιτισμού». Daily Telegraph, Αγγλία.
«Πολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων και νικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αλλιώς, γιατί είστε ΕΛΛΗΝΕΣ. Κερδίσαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να προπαρασκευάσουμε την άμυνά μας. Ως Ρώσοι κι ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε». Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας.
«Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαίτερα η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό των αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία και μας συγκινεί τόσο, ώστε, παραμερίζοντας κάθε άλλο αίσθημα, αναφωνούμε: Ζήτω η Ελλάδα!». Ιαπωνική εφημερίδα.
Από τότε πέρασαν 73 χρόνια… Πληγωμένοι, αλλά ξανασταθήκαμε στα πόδια μας… Σήμερα, που δεχόμαστε, καταιγισμό αμφισβήτησης ως προς τις δυνατότητές μας ως λαός…, σήμερα, που πλήττεται η τιμή και η υπόληψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων…, σήμερα, που ξένοι και Ελληνικοί δάκτυλοι προσπαθούν να ποδοπατήσουν την αξιοπρέπεια μας…
Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια και τα συμφέροντα των ανθελλήνων, όπου γης, και να φωνάξουμε ενωμένοι και πάλι ΟΧΙ!
Μια δισύλλαβη λέξη, με τρία γράμματα, αλλά με πολλή δύναμη!»
Ο δήμαρχος

Ιωάννης Αλεξανδρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.