Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αναφορά για τον αναπροσανατολισμό του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Tην άμεση υλοποίηση μέτρων από τον  Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, για τον αναπροσανατολισμό του ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ και τη λειτουργία του σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ, ζήτησε με γραπτή αίτηση-αναφορά του στον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχ. Γεράνη, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ΚΜ, Μανόλης Λαμτζίδης.

Η αίτηση-αναφορά του Μ.Λαμτζίδη προς τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας ο ίδιος, όπως και δεκάδες άλλοι αυτοδιοικητικοί και βουλευτές κομμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, δήλωσα αντίθετος με τη διοργάνωση των εγκαινίων με τον τρόπο και με τον προϋπολογισμό, με  τους οποίους σχεδιάστηκε, ενώ και σας έκανα γνωστό τους λόγους της απουσίας μου.
Στην ίδια επιστολή όμως, έκανα λόγο για αναπροσανατολισμό του έργου, ο οποίος στην παρούσα φάση προκειμένου να προχωρήσει η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων  βάσει του νέου ΕΣΔΑ  πρέπει να περιλαμβάνει κατά την άποψή μου :

1)Tην περαιτέρω σταδιακή μείωση της δυναμικότητας
α) Με πρόβλεψη δυνατότητας κατασκευής και άλλων ΣΜΑ εντός πολεοδομικού συγκροτήματος (π.χ. για δήμο Ευόσμου – Κορδελιού , Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Συκεών – Νεάπολης, Πυλαίας – Χορτιάτη)
β) Με πρόβλεψη «αποχώρησης»  του 60% του όγκου των απορριμμάτων ,  με το οποίο συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο ΣΜΑ Ευκαρπίας και
γ) Με πρόβλεψη την κατασκευή και λειτουργία περιφερειακών ΣΜΑ στο Νομό Θεσσαλονίκης (προβλέπονται  ΣΜΑ στην Επανομή και στη Χαλκηδόνα) σε αντικατάσταση των ήδη λειτουργούντων Μηχανιώνας και Σίνδου.
Τα παραπάνω είναι απαραίτητα προκειμένου να  εναρμονιστεί η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας με το νέο ΕΣΔΑ ο οποίος προβλέπει  ρητά τοπικά έργα μικρής εμβέλειας, αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΜΑ Ευκαρπίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ΕΣΔΑ, καθώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο  των απορριμμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Η επίσημη παραδοχή ότι έγιναν λάθη ως προς  το σχεδιασμό της δυναμικότητας,  δεν θα πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά για να είναι ο ΣΜΑ εναρμονισμένος με το νέο ΕΣΔΑ, πρέπει άμεσα να προγραμματιστει η μείωση δυναμικότητας και η αποχώρηση του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και η σταδιακή  αποχώρηση και άλλων δήμων, μόλις κατασκευάσουν τους δικούς τους ΣΜΑ.
2) Την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων των δήμων με προτεραιότητα του Δήμου Παύλου Μελά, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση που θα οδηγήσουν στην δραστική μείωση των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στους ΣΜΑ και προφανώς στην «ταφή»
3) Τη συνεννόηση με τον τοπικό Δήμο ώστε να προβεί σε άμεση μείωση δημοτικών τελών, ως ένα στοιχειώδες αντισταθμιστικό μέτρο και μέτρο απόδοσης «περιβαλλοντικής δικαιοσύνης»
4)Την κατασκευή του έργου “Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών-ΚΑΕΔΙΣΠ” (Κέντρο Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή).
5)Tην κατασκευή Πάρκου Ανακύκλωσης-Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο υπόλοιπο του χώρου του ΣΜΑ Ευκαρπίας έκτασης 68 στρεμμάτων.
6)Την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου αναπλασμένου ΧΑΔΑ Δερβενίου, του ρέματος “Μύλου”  που ακόμη δέχεται το –ευφυώς αποκαλούμενο -«σκουπιδόζουμο»  του ΧΑΔΑ
Ανάπλαση προφανώς δεν θεωρείται η συλλογή μέσω βυτιοφόρου του «σκουπιδόζουμου» .
7)Την άμεση λειτουργία του Ελεγκτικού Μηχανισμού παρακολούθησης της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας, με τη σύσταση μεικτής επιτροπής  όπου θα αποτελείται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και επιστημονικού προσωπικού.
8)Το προσδιορισμό συγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέτρων  για την περιοχή της Ευκαρπίας, σύμφωνα με αυτά που ζητήθηκαν από το δήμο και έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς από την πολιτεία. Η επιβάρυνση της περιοχής με την ισοπέδωση ενός λόφου 100 στρεμμάτων δίπλα από τα σπίτια τους, αλλά και η καθημερινή διέλευση εκατοντάδων απορριμματοφόρων πρέπει να ισοσκελιστεί από αντίστοιχα μέτρα ανακούφισης και «περιβαλλοντικής δικαιοσύνης» .
8) Τη ρητή δέσμευση ότι η λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν θα  συνδέεται με τη λειτουργία του  “ΤΙΤΑΝΑ”, ώστε καμία ποσότητα απορριμμάτων  να μην  αποθηκεύεται ούτε να προωθείται στον χώρο του “ΤΙΤΑΝΑ”
9)  Τη ρητή δέσμευση του ΦΟΣΔΑ, ότι θα συμπαρασταθεί στο δήμο Παύλου Μελά και θα ζητήσει και αυτός με τη σειρά του, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άρση της άδειας καύσης απορριμμάτων που πήρε ο ΤΙΤΑΝ από το 2014.
10) Tη προκήρυξη  μελέτης αντιμετώπισης της ηχορύπανσης και τη μελέτη κατασκευής ηχοπετασμάτων στην περιφερειακή οδό σε συνεργασία με την «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» περιμετρικά της Ευκαρπίας, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από τη διέλευση εκατοντάδων  ιδιωτικών οχημάτων  απορριμματοφόρων καθημερινά.

Η ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά, τα οποία προτάθηκαν δημόσια πρώτα από όλα από το Δήμο Παύλου Μελά και τα τοπικά κινήματα και συλλογικότητες θα αποδείξει ότι ο ΦΟΔΣΑ αφουγκράζεται τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας, εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ και συμβάλει στην απόδοση «περιβαλλοντικής δικαιοσύνης», η οποία παραβιάστηκε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
                        Για τους λόγους αυτούς, ζητώ:
Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και εισηγητικά να εισαχθούν για λήψη απόφασης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου το αργότερα σε προθεσμία δύο μηνών  από σήμερα.
Να μου απαντήσετε σχετικά στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων και διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και μέσα στις σχετικές προθεσμίες
Με τιμή
ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ ,Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ΚΜ

Θεσσαλονίκη, 28.3.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.