Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Αποκαθίστανται οι ζημίες από πλημμύρες σε κτήρια στο Θερμαϊκό

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών Μεταφορών, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. (αρ.φύλλου 637/1-3-17, τεύχος δεύτερο), έγινε η οριοθέτηση των περιοχών που χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες της 6ης/7ης Σεπτεμβρίου, που έπληξαν το Δήμο Θερμαϊκού.

Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτήρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει η Υ.Α.Σ.Β.Ε. ως αρμόδια Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν.
Στις περιοχές που οριοθετήθηκαν χορηγείται, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Κ.Υ.Α., στεγαστική συνδρομή για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες. Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες, οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος είχαν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες. Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και από 40% άτοκο δάνειο που χορηγείται από πιστωτικά ιδρύματα.
Δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες κτιρίων που χαρακτηρίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία ως α) ολοσχερώς κατεστραμμένα – κατεδαφιστέα, β) επικινδύνως ετοιμόρροπα και γ) υπέρμετρης δαπάνης (ασύμφορα).
Η στεγαστική συνδρομή μπορεί να χορηγηθεί για να χρησιμοποιηθεί και για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου), μέσα στα όρια του Δήμου.
Για επισκευές κτιρίων η στεγαστική συνδρομή υπολογίζεται με τους τρόπους που αναφέρει η δημοσιευθείσα στο Φ.Ε.Κ. Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής γίνεται, συγκεκριμένα, με τους εξής τρόπους:
α) Όταν πρόκειται για ανακατασκευή κτιρίου ή αυτοστέγαση, χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έγκριση της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής και οι επόμενες δύο ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
β) Όταν πρόκειται για αποπεράτωση κτιρίου χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έγκριση της χορήγησης στεγαστικής συνδρομής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών της οικοδομής.
γ) Όταν πρόκειται για αυτοστέγαση, εφόσον αγοράζεται νέο κτίριο, χορηγείται εφάπαξ.
δ) Όταν πρόκειται για επισκευή κτιρίου χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την έκδοση της άδειας επισκευής και η δεύτερη με την περαίωση των εργασιών.

 Η συνολική διάρκεια των παρεχομένων από Πιστωτικά Ιδρύματα δανείων, εφόσον πρόκειται για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίου, ορίζεται σε 15 χρόνια, η δε εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.. Για την ασφάλεια κάθε δανείου, θα εγγράφεται υπέρ του Πιστωτικού Ιδρύματος υποθήκη, εκτός αν πρόκειται για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ, οπότε  δεν απαιτείται υποθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.