Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Υποβολή αιτήσεων από πλημμυροπαθείς για ζημιές σε κτήρια

Με απόφαση τεσσάρων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 637/τεύχος Β/ 1-3-2017), αρχίζει η κατάθεση αιτήσεων από τους πολίτες για τη διενέργεια αυτοψίας στο κτίσμα ιδιοκτησίας τους, που έπαθε ζημιές κατά τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωριστούν ως δικαιούχοι χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια.

Η απόφαση, που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, αφορά αρκετές πλημμυροπαθείς περιοχές της χώρας και ειδικά για την Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αναφέρεται αναλυτικά:
-Σε όλο το Δήμο Θερμαϊκού
-Για τον Δήμο Δέλτα περιλαμβάνει τη δημοτική ενότητα Αξιού και τη δημοτική κοινότητα Χαλάστρας
-Για τον Δήμο Χαλκηδόνας τη δημοτική ενότητα Κουφαλίων και την τοπική κοινότητα Βαλτοχωρίου
Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτήρια, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016, αναλαμβάνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.). Η αρμόδια Υπηρεσία, για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτηρίων από τις πλημμύρες, δύναται να λάβει υπόψη τις Τεχνικές Εκθέσεις που συντάχθηκαν από μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. καθώς και τις αυτοψίες που διενήργησαν μηχανικοί μετά την εκδήλωση των πλημμυρών στις προαναφερόμενες περιοχές.
H Στεγαστική Συνδρομή που θα δοθεί στους πλημμυροπαθείς για ζημιές σε κτήρια, συνίσταται από 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 40% Άτοκο Δάνειο για τους δικαιούχους, που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής κτηρίου (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) που έχει πληγεί από τις πλημμύρες, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία, αίτηση για διενέργεια αυτοψίας, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης και συγκεκριμένα μέχρι τέλους Μαίου. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου
Επίσης, θα πρέπει να προσκομίζεται στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Άδειας Επισκευής και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος.


Για περισσότερα, μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ  εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.