Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τροχαία ατυχήματα και δημοτικά οχήματα

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κάνει την καταγγελία για τα δημοτικά οχήματα
Ενδιαφέρουσα, ήταν η εκδήλωση που οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θερμαϊκού για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που μαστίζουν τη χώρα μας. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως θα είχε αν η διοίκηση του Δήμου μας ενημέρωνε για τα μέτρα που η ίδια λαμβάνει για την αποτροπή τους και κυρίως αν γίνεται συντήρηση των δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων, εάν αυτά περνούν κανονικά ΚΤΕΟ και αν υπάρχουν δημοτικά αυτοκίνητα παραπεταμένα, χωρίς έλεγχο στα φρένα τους.

Όλα αυτά, δεν τα λέμε εμείς. Τα κατάγγειλαν δημόσια οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν προ ημερών, φτάνοντας στο σημείο να καταλάβουν συμβολικά για μία ολόκληρη ημέρα το Δημαρχείο στην Περαία, προκειμένου να καταδείξουν με αυτή την ενέργεια τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την ώρα της εργασίας τους, αλλά και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής στην επίλυσή τους.
Το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, εξαιτίας των ασυντήρητων οχημάτων και μηχανημάτων έχει λάβει τέτοια σοβαρή διάσταση, ώστε η διοίκηση  του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού, να δώσει οδηγία στα μέλη της, να μην εκτελούν καμία εντολή της δημοτικής αρχής και να μην κινούν κανένα δημοτικό όχημα, αν δεν συνοδεύεται η εντολή αυτή από το ανάλογο «Δελτίο Κίνησης» ή την απαραίτητη «Διαταγή Πορείας». Κι αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί σε περίπτωση ατυχήματος, εξαιτίας της χρησιμοποίησης κακοσυντηρημένου οχήματος, να επιρριφθούν οι ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων.
Ειδικά για το θέμα αυτό, τόνισε στη συγκέντρωση των εργαζομένων του Δήμου ο πρόεδρος του σωματείου τους, Πέτρος Πετρίδης:  
«Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε ορισμένα μέτρα: Από αύριο δεν φεύγει κανένα όχημα χωρίς δελτίο κίνησης, διαταγή πορείας ή αν δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τον οδηγό και το πλήρωμα που επιβαίνει σ’ αυτό. Κανένας. Δεν είναι καμιά δουλειά επείγουσα, τελείωσαν αυτά τα παραμύθια. Περιμένουμε από το Νοέμβρη του 2015 για να έρθει κάποια έστω βίδα για τα οχήματα και τα μηχανήματα του Δήμου. Έγιναν οι πλημμύρες και το αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δεν κυκλοφορούσε. Για να πάμε να κάνουμε μια αυτοψία εμείς σαν επιβλέποντες μηχανικοί, πηγαίναμε με τα δικά μας αυτοκίνητα.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες και ότι έχουν δρομολογηθεί. Εμείς στην ανακοίνωσή μας τι λέμε; Επίλυση. Πόσα χρόνια τα διεκδικούμε αυτά; Από το Φεβρουάριο του 2015. Και τι έχουμε σήμερα; Μάρτιο του 2017. Κλείσαμε δηλαδή δύο χρόνια. Γιατί δεν λύνονται; Η δημοτική αρχή προσπαθεί πάντα να βρίσκει δικαιολογίες ότι φταίνε δήθεν οι υπηρεσίες και να ρίχνει ευθύνη στις υπηρεσίες. Όταν θέλει η δημοτική αρχή να λύσει ένα θέμα που κρίνει αυτή ότι, σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια ότι θέλει να το λύσει, βρίσκει τον τρόπο. Για να μην σας πω ότι ορισμένα συνάδελφοι δέχονται καθημερινό μπούλινγκ τι γίνεται με εκείνη την πινακίδα, τι γίνεται με εκείνη τη διαγράμμιση.
Αν η δημοτική αρχή ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα, θα πήγαινε σε διαγωνισμό  για τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και θα προχωρούσε τις διαδικασίες. Αν ενδιαφερόταν για το γάλα, δεν θα έμεναν οι συνάδελφοι δικαιούχοι γάλακτος από την 1η Αυγούστου και μέχρι σήμερα χωρίς γάλα. Αν ενδιαφερόταν για τις ιατρικές εξετάσεις, έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Απρίλιο η μελέτη και δεν δαπανά η δημοτική αρχή 10.000 ευρώ για να γίνουν οι εξετάσεις των εργαζομένων. Επιμένει να πάμε στο Κέντρο Υγείας. Στο χωριό μου αυτό το λένε «ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στο αλεύρι». Δεν έχουμε λεφτά για τους εργαζόμενους. Έχουμε όμως λεφτά για να αναθέτουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες και να κάνουμε έργα για το θεαθήναι. Στο Κέντρο Υγείας προσπάθησε να γίνουν εξετάσεις τις προηγούμενες χρονιές και αποδείχθηκε ότι δεν γίνεται. Εξάλλου το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να κάνει όλες τις εξετάσεις. Εμείς ζητάμε να γίνονται εξετάσεις για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Δεν προβλέπει μόνο για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Για να μπούμε λοιπόν σε μία τάξη και σε μία σειρά, για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις στις διεκδικήσεις μας και στην υπηρεσία μας να κοιμόμαστε ήσυχοι,  από αύριο τηρείται η νομιμότητα. Είναι το μόνο όπλο μας που μας διασφαλίζει. Οτιδήποτε άλλο ερμαφρόδιτο, μην το εκτελείτε, αλλά προσφύγετε στο σωματείο», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.