Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η καθαριότητα στο Θερμαϊκό και οι εργολάβοι

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Είναι γνωστή η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η καθαριότητα στο Δήμο Θερμαϊκού. Την βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες με τα βουνά των σκουπιδιών, τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων αλλά και τη ρύπανση που μόνιμα υπάρχει γύρω από τους κάδους εξαιτίας της δράσης αδέσποτων και τρωκτικών.

Κι’ όμως η δημοτική αρχή του κ.Μαυρομάτη, αντί να «τραβήξει από το αυτί» τον εργολάβο που ανέλαβε την καθαριότητα στο Δήμο, αντί να τον πιέσει με κάθε τρόπο, ακόμη και νομικά, για τη τήρηση των συμβατικών του υποχρεώσεων, φέρνει θέμα την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να του καταβληθεί επιπλέον ένα ποσό της τάξεως των 38.829,48 ευρώ, συν ΦΠΑ, μέχρι τις 30-11-2017 που λήγει η σύμβασή του με τον Δήμο.
Ο λόγος; Μετά το κλείσιμο, με εισαγγελική παρέμβαση, της παράνομης χωματερής που είχε δημιουργηθεί στον προσωρινό ΣΜΑ της Ν.Μηχανιώνας, τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη μεταφορτώνουν τα σκουπίδια σε κοντέϊνερ, στον ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, απέναντι από το MAKRO, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν στη χωματερή της Μαυροράχης Λαγκαδά. Και γιαυτή την επιπλέον διαδρομή, ο ιδιώτης αξίωσε από το Δήμο Θερμαϊκού το επιπλέον ποσό των 38.829,48 ευρώ, χώρια το ΦΠΑ, υπολογίζοντας ότι τα πέντε απορριμματοφόρα του, θα κινούνται επί 25 ημέρες το μήνα.
Για ποια όμως απορριμματοφόρα γίνεται λόγος; Όπως κατήγγειλε επίσημα ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού πριν μερικές ημέρες, στη διάρκεια της κατάληψης του Δημαρχείου που πραγματοποίησαν τα μέλη του για να κάνουν γνωστά τα άλυτα εδώ και χρόνια προβλήματά τους, «ο ιδιώτης, με εντολή της δημοτικής αρχής τους τρεις μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, λειτούργησε αντίθετα με τη συμβατική του υποχρέωση, διαθέτοντας τέσσερα απορριμματοφόρα αντί για πέντε και τώρα, μετά την περίοδο του χιονιού, που έβαλε το πέμπτο απορριμματοφόρο, πάλι δεν πληρούνται οι συμβατικές του υποχρεώσεις, διότι η αποκομιδή στους Νέους Επιβάτες και την Περαία, για τα σπίτια που βρίσκονται εκτός οικισμών, γίνονται από το Δήμο».
Από την άλλη πάλι, η αξίωση να καταβάλλονται στον εργολάβο τα καύσιμα και η φθορά των απορριμματοφόρων του για 25 ημέρες το μήνα, ακούγεται μάλλον ως κακόγουστο αστείο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών θα γίνονταν επί έξι ημέρες κάθε εβδομάδα. Το πόσο συχνά αδειάζουν τους κάδους τα σκουπιδιάρικα του ιδιώτη, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, το ζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας στο δήμο Θερμαϊκού, αλλά και όλοι όσοι τον επισκέπτονται, σχηματίζοντας μία κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα για την περιοχή μας.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Το δρόμο τον δείχνουν και πάλι οι εργαζόμενοι στο δήμο Θερμαϊκού, που συνεχίζουν αδιαπραγμάτευτα να ζητούν την αποπομπή των εργολάβων από την αποκομιδή των σκουπιδιών και την εξ ολοκλήρου ανάληψή της από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη, αντί να ξοδεύει τα πανάκριβα δημοτικά τέλη που εισπράττει από τους δημότες στην πληρωμή των εργολάβων, θα έπρεπε να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και να φροντίσει για το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου η καθαριότητα να επιστρέψει και πάλι στο Δήμο. Τι κάνει περί αυτού η διοίκηση του Δήμου; Την απάντηση τη δίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι του δήμου Θερμαϊκού, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην πρόσφατη κινητοποίησή τους. Καθώς, όπως είπε ο πρόεδρός τους κ. Πέτρος Πετρίδης:
«Εμείς τον ιδιώτη δεν τον θέλουμε. Κάναμε τόσους αγώνες. Η δημοτική αρχή τρία χρόνια μονίμως βάζει στον προϋπολογισμό προμήθεια απορριμματοφόρων  και όλως τυχαίως, κανένας διαγωνισμός δεν έχει ευοδωθεί. Και αν όπως λέει ο δήμαρχος, είναι στα σκαριά η προμήθεια των απορριμματοφόρων, ας προμηθευτεί τα 7-8 απορριμματοφόρα που χρειάζεται για να μην υπάρχει ο ιδιώτης […] Θέλουμε στους δήμους να απελευθερωθούν οι προσλήψεις. Όπως ξέρετε, στο δικό μας το δήμο μπορούμε να προσλάβουμε 29 εργαζόμενους για την καθαριότητα. Και παρόλο που η διεύθυνση της καθαριότητας, μετά από παρέμβαση του συλλόγου, έκανε εισήγηση από τις 20 Ιανουαρίου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού,  η δημοτική αρχή βρίσκοντας διάφορες προφάσεις ως προς την ειδικότητα και τις πιστώσεις, κωλυσιεργεί και δεν φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο».
Και πράγματι: Εάν η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης θέλουν να υπάρξει μία σωστή καθαριότητα στην περιοχή μας, έχουν όλο το χρόνο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη, να οργανώσουν εκ νέου την δημοτική υπηρεσία καθαριότητας. Προκειμένου και με την προμήθεια των απαραίτητων απορριμματοφόρων, να γίνεται σωστά η αποκομιδή των σκουπιδιών και να ξεβρομίσει επιτέλους ο Δήμος μας. Αν δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη. Εξάλλου τους εργολάβους τους δοκιμάσαμε και η γεύση που μας άφησαν ήταν πικρή...


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.