Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Αποχή των ανταποκριτών ΟΓΑ από τα καθήκοντά τους

Η  Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην τελευταία συνεδρίασή της,  αποφάσισε να προκηρύξει αποχή από τα καθήκοντα των Ανταποκριτών του Ο.Γ.Α.  έως την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων αποδοχών τους αλλά και την αναλυτική ενημέρωση για το μέλλον του θεσμού στο πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α.

Όπως τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε σχετική ανακοίνωσή της: «η ανοχή των ανταποκριτών του Ο.Γ.Α. απέναντι στην αδιαφορία των αρμοδίων έχει φτάσει στα όριά της».
Με το νόμο 4387/2016  (85 Α’) δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) στον οποίο εντάσσονται αυτοδίκαια όλοι οι υφιστάμενοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και μεταφέρθηκαν οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ.
Στο νέο αυτό νομικό πλαίσιο, προστέθηκε νέο άρθρο 69Γ με το άρθρο 42 του ν. 4445/2016 (236 Α’) σύμφωνα με την παράγραφο 4 του οποίου:
«4. Οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 16 του ν. 4169/1961, όπως ισχύουν, συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους για θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι την έκδοση του Οργανισμού του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του παρόντος. Η αποζημίωση των εν λόγω Οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ
Παρόλα αυτά όμως, συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πράξη έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα που αφορούν τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, που αφορούν τόσο στη λειτουργία τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Ο.Γ.Α. για την λειτουργία των ανταποκριτών  όσο  και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους,  για το τελευταίο δίμηνο του 2016 το οποίο αφορά τον Ο.Γ.Α. σαν φορέα ασφάλισης, αλλά και για το έτος 2017 αφού στον προϋπολογισμό του Ε.Φ.Κ.Α. δεν έχουν προϋπολογιστεί οι δαπάνες που αφορούν τις αποζημιώσεις των Ανταποκριτών του Ο.Γ.Α.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο οι Ανταποκριτές του ΟΓΑ εδώ και 4 μήνες περίπου να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς να τους καταβάλλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση και χωρίς να γνωρίζουν ποιο το μέλλον του θεσμού του Ανταποκριτή του ΟΓΑ αφού και δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου φορέα και ως εκ τούτου η απαραίτητη πίστωση για την αμοιβή τους για το έτος 2017. Καμιά επίσης ενημέρωση δεν έχουμε το πότε θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές για το διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι και που αφορά τόσο τον ΟΓΑ όσο και τον Ε.Φ.Κ.Α.

Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του άρθρου 52 του Ν.4387/2016 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καταρτιστεί ο Οργανισμός του ΕΦΚΑ, δεν έχει εκδοθεί, ενώ στο σχέδιο του δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική ρύθμιση αναφορικά με τους σημερινούς ανταποκριτές Ο.Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.