Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ για τον Νίκο Νικηφορίδη

Eκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το Σάββατο 4 Μαρτίου, ώρα 11:30μ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 66 χρόνων από την εκτέλεσή του.

Πριν από 66 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη.
Ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν ένα μόλις 23χρονών παλικάρι, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή, εξορίστηκε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.
Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δε λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι «η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη». Η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ: «Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους αντιιμπεριαλιστικούς – αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκή αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά. 

Σήμερα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων, για την κατάκτηση των αγορών. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς», προστίθεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.