Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Μαντούκειο: Τι λένε Μητροπολίτης, Μαυρομάτης και «Συμπολιτεία»

Το «Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο» της Ιεράς Μητρόπολης Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς
Προέκυψαν αρκετές ειδήσεις, από τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, απαντώντας στην έγγραφη ερώτηση που είχε υποβάλει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, για το θέμα του Μαντούκειου γηροκομείου και της αφαίρεσης του εξοπλισμού που υπήρχε σ’ αυτόν.

Όπως είπε ο δήμαρχος, μετά την ερώτηση της «Συμπολιτείας», επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όντως σηκώθηκε από το γηροκομείο ο εξοπλισμός που υπήρχε σ’ αυτό και μεταφέρθηκε στην Καλαμαριά, για τις ανάγκες λειτουργίας  του «Προκόπειου Πολυδύναμου Εκκλησιαστικού Κέντρου» της Ιεράς Μητρόπολης. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Μητροπολίτη, με τον εξοπλισμό του Μαντούκειου θα παρασκευάζεται το συσσίτιο για τους άπορους της Καλαμαριάς και ένα μέρος αυτού θα μεταφέρεται και στη Μηχανιώνα.
Κι ακόμη, ότι ο Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος, «βρίσκεται στην αναζήτηση για το ποιος θα λειτουργήσει το Μαντούκειο, καθώς, με βάση μία οικονομοτεχνική μελέτη που έγινε, είναι αδύνατο να το αναλάβει η Εκκλησία, […]αλλά πρέπει να το λειτουργήσει κάποιος που να το αναλάβει και να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης», όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης.
 Για την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το θέμα αυτό, που έχει προκαλέσει τις ζωηρές αντιδράσεις των κατοίκων της Μηχανιώνας, παραθέτουμε στη συνέχεια την απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού στην ερώτηση της «Συμπολιτείας» και την τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Σπύρου Κουζινόπουλου:

Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης:
«Έχω να απαντήσω σε μία ερώτηση που υπέβαλε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» κ. Κουζινόπουλος για το θέμα του Μαντούκειου γηροκομείου. Εγώ επικοινώνησα με τον Μητροπολίτη. Κατ’ αρχήν το Μαντούκειο γηροκομείο, ήταν μία δωρεά ενός δημότη της τότε κοινότητας της Μηχανιώνας, έγινε σε οικόπεδο της Νέας Μηχανιώνας, αναγέρθηκε με δαπάνες των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας. Βοήθησαν τότε όλοι, ιδιαίτερα η ερανική επιτροπή που είχε συσταθεί και γύριζε πόρτα-πόρτα. Έτσι εξοπλίστηκε.  Το κτήριο όμως αυτό έχει υπερβεί κατά 100% το συντελεστή δόμησης, είχαμε προσπαθήσει και ως δήμος ώστε να νομιμοποιηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις. Όπως ξέρετε, οι ναοί και τα κτήρια όλων των Μητροπόλεων δεν ανήκουν στην Πολεοδομία, αλλά στη Ναοδομία. Με το νέο νόμο αυτό νομιμοποιήθηκε, έμεινε όμως εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανενεργό. Και όπως θα θυμάστε όλοι πολύ καλά, είναι πάνω από 7-8 χρόνια που το κτήριο αυτό είναι ανενεργό, παρότι είχε τον εξοπλισμό.
Τι απάντησε λοιπόν ο Μητροπολίτης: Με την τελευταία Θεομηνία, καταστράφηκαν πάρα πολλές συσκευές, μεγάλος αριθμός εξοπλισμού και υπήρχε και πολύ λάσπη μέσα. Καθαρίστηκε λοιπόν ο χώρος, βγήκαν τα άχρηστα αντικείμενα και ότι έμεινε, το πήραν και το πήγανε στην Καλαμαριά, σε ένα «Προκόπειο Ίδρυμα», για να παρασκευάζεται το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης και από το συσσίτιο αυτό, θα δίνονται και σε απόρους ανθρώπους της Μηχανιώνας. Ότι έχει παρθεί είναι καταγεγραμμένο και ανά πάσα στιγμή, αν  λειτουργήσει αυτός ο χώρος, θα τοποθετηθεί καινούριος εξοπλισμός στο χώρο αυτό (σ.σ. του Μαντούκειου).
Αυτή ήταν η κουβέντα και η δέσμευση του Μητροπολίτη. Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αναζήτηση για το ποιος θα το λειτουργήσει. Έγινε μία οικονομοτεχνική μελέτη, είναι αδύνατο να το αναλάβει η Εκκλησία να το λειτουργήσει. Πρέπει να το λειτουργήσει κάποιος που να το αναλάβει και να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Το είχα πει κάποτε στον κ. Κουζινόπουλο, που είχε ξαναφέρει το θέμα και θεωρούμε ότι η ερανική επιτροπή έχει λόγο να ζητήσει …. Και όταν έρθει στη Μηχανιώνα (σ.σ. ο Μητροπολίτης), θα μιλήσει στον κόσμο για το που ακριβώς είναι όλα αυτά τα οποία αγοράστηκαν με την προσπάθεια που κατέβαλε ο κόσμος. Γιατί τότε αρκετές οικογένειες στερήθηκαν για να δώσουν ένα μικρό οβολό για να εξοπλιστεί αυτός ο χώρος.

Επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος:   
«Έκανα αυτή την ερώτηση για το Μαντούκειο αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, γιατί καθημερινά σχεδόν εισπράττουμε όλοι τις διαμαρτυρίες και τη δυσφορία των κατοίκων για την απομάκρυνση του εξοπλισμού από το γηροκομείο.
Επρόκειτο για είδη τα οποία αγοράστηκαν, όπως σωστά είπε ο κ. δήμαρχος, από τον ιδρώτα, το υστέρημα, πολλές φορές και από το αίμα των Μηχανιωτών, οι οποίοι στερήθηκαν τότε πάρα πολλά πράγματα προκειμένου να χτιστεί και να εξοπλιστεί αυτός ο χώρος.
Εμείς από ενάμιση χρόνο πριν, είχαμε κάνει μία ανάλογη ερώτηση-πρόταση, ζητώντας να συζητήσει ο δήμος με τη Μητρόπολη για το Μαντούκειο, ούτως ώστε να υπάρξει μία συνεργασία για την αξιοποίηση αυτού του χώρου. Έχουμε ένα ίδρυμα, που είναι έτοιμο να λειτουργήσει, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει τους γέροντες, τους άπορους, τους ανήμπορους σ’ αυτή τη ζωή, που βρίσκονται και στο τελευταίο στάδιο του βίου τους. Κι εμείς, το αφήνουμε να απαξιώνεται, να καταρρέει σιγά-σιγά και να απομακρύνεται ο εξοπλισμός του.
Θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να επιμείνει προκειμένου αυτός ο εξοπλισμός που αφαιρέθηκε να επιστρέψει στη Μηχανιώνα. Όταν μίλησα με κάποιους και τους ρώτησα τι γνωρίζουν για την περίπτωση, η απάντηση ήταν «μην ανακατεύεσαι, είναι εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας». Αντέδρασα λέγοντας ότι θα ήταν εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας, από την ώρα που το Μαντούκειο είχε χτιστεί και εξοπλιστεί από την εκκλησιαστική περιουσία. Από την ώρα όμως που αυτό έγινε με τη συνεισφορά των κατοίκων, με τον ιδρώτα και τις οικονομίες των Μηχανιωτών, πρέπει αυτά τα πράγματα που αφαιρέθηκαν, να επιστρέψουν στη Μηχανιώνα.

Κι αυτό το λέω με όλο το σεβασμό που έχουμε και πρέπει να έχουμε προς την Εκκλησία. Όμως επαναλαμβάνω ότι πρέπει να πιέσουμε προκειμένου πρώτον αυτός ο εξοπλισμός να επιστρέψει στο «Μαντούκειο» και δεύτερον να βρεθεί ένας τρόπος αξιοποίησης του γηροκομείου προς όφελος των κατοίκων της Μηχανιώνας και όλου του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου αυτό το κτήριο να μην απαξιώνεται καθημερινά».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.