Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η απίστευτη ιστορία της Χριστίνας Μακνέα

της Σταυρούλας Πουλημένη
 Μια απίστευτη ιστορία εξελίσσεται εδώ και χρόνια εις βάρος της Χριστίνας Μακνέα, μιας χημικού μηχανικού, που το 2010 ήταν προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών στο Δήμο Δέλτα. 
Η ιστορία αυτή που ξεκίνησε από την αυτονόητη αναφορά της ίδιας για την αδικαιολόγητη πολυήμερη απουσία μιας άλλης υπαλλήλου στον δήμο, σύζυγο του προέδρου του σωματείου και κουμπάρας του τότε δημάρχου, αναφορά που ενόχλησε παγιωμένες καταστάσεις στον δήμου και κατέληξε να την φέρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η Χριστίνα Μακνέα που καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2013 σε 27 μήνες, μετά από μήνυση της υπαλλήλου αυτής για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση και νόθευση εγγράφου βρέθηκε χθες και σήμερα ξανά στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου με την έδρα να διακόπτει  την δίκη  μετά την κατάθεση μαρτύρων για τις 30 Μαρτίου.
 
Η Χριστίνα Μακνέα υπέστη απ` όλη την περιπέτεια αυτή τεράστια ψυχολογική και σωματική ταλαιπωρία, οικονομική επιβάρυνση και επαγγελματική υποβάθμιση αφού  αναγκάστηκε να πάρει μετάθεση σε άλλο δήμο και όλα αυτά γιατί τέλεσε πολύ τυπικά τα καθήκοντά της. Επιπλέον η ενάγουσα απαιτεί και το ποσό των 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
 
Λίγα λόγια για την ιστορία:
 
Το 2010 ως Προϊσταμένη που ήταν ενημέρωσε εγγράφως την Διευθύντριά ότι μια υπάλληλος έλειπε αδικαιολόγητα, μετά από 15 μέρες απουσίας. Όταν ενημερώθηκε ο τότε Δήμαρχος (κουμπάρος της υπαλλήλου και μάρτυρας κατηγορίας) για την απουσία, απάντησε προφορικά στην Προϊσταμένη και τη Διευθύντρια, να μη ασχολείται με το θέμα γιατί την απασχολεί ο ίδιος στο γραφείο του.
 
Η κ. Μακνέα αναγκαστικά άλλαξε την επίβλεψη έργων που είχαν ανατεθεί στην υπάλληλο που είχε αναλάβει ως επιβλέπουσα μία μέρα πριν αδικαιολογήτως φύγει από την υπηρεσία. Το ζήτημα είναι ότι η υπάλληλος όταν επέστρεψε στην εργασίας της τον Μάρτιο του 2011 παρουσίασε εκ των υστέρων άδεια ανατροφής τέκνου που ισχυρίσθηκε ότι είχε λάβει από τον Μάρτιο του 2010 από τον δήμαρχο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η άδεια ούτε είχε κοινοποιηθεί μέχρι τον Μάιο του 2011 στους προϊσταμένους, ούτε η αίτηση της υπήρχε στο γραφείο του προσωπικού. Επιπλέον το απαντητικό έγγραφο του δημάρχου προς τις τεχνικές υπηρεσίες που εκ των υστέρων επίσης παρουσιάστηκε δεν βρέθηκε αρχειοθετημένο πουθενά κάτι που βεβαίωσε και η Διεύθυνση Διοικητικού προσωπικού. Υπήρχε μοναχά στα χέρια της υπαλλήλου που μήνυσε την προϊσταμένη της. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καταγγελία της Χρ. Μακνέα, η ίδια υπέστη με χυδαίες εκφράσεις απειλές τον Σεπτέμβρη του 2010 από τον σύζυγο της συγκεκριμένης υπαλλήλου και πρώην πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου, περιστατικό που καταγγέλθηκε στην αστυνομία χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια από την πλευρά του δημάρχου.

Άλλα δείχνουν τα στοιχεία, άλλα ισχυρίζεται ο πρώην δήμαρχος
 
Χθες και σήμερα κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ άλλων ο δήμαρχος και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ισχυριζόμενοι ότι όλα έβαιναν καλώς στις υπηρεσίες του δήμου και ότι η άδεια υπήρχε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία από τον έλεγχο που διενήργησε το σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δείχνουν ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία χορήγησης της παραπάνω άδειας και ουδέποτε έλαβε γνώση για την διαδικασία αυτή η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο έγγραφο η μισθοδοσία της υπαλλήλου που αντιστοιχεί στο διάστημα 19-12-2010 ως 18-3-2011 καταβλήθηκε αχρεωστήτως από το Δήμο Δέλτα.
 
Η διευθύντρια του προσωπικού στην κατάθεση της ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν βρέθηκε στο αρχείο η αίτηση για άδεια της εν λόγω υπαλλήλου.
 
Σύμφωνα με τον συνήγορο της κας Μακνέα Χρ. Μπακέλλα, «αποδείχτηκε ότι η άδεια δεν υπήρχε και ότι τα πρόχειρα ευρετήρια δεν είναι αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία των ενεργειών που έκανε οποιοσδήποτε υπάλληλος ή πολιτικός μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας οποιουδήποτε δήμου. Άποψη της υπεράσπισης το οποίο προκύπτει από την έκθεση ελέγχου ότι ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε άδεια και ουδέποτε οποιοσδήποτε υπάλληλος έλαβε γνώση αυτής της άδειας. Συνεπώς δεν συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση της υπαλλήλου, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό σε κάθε περίπτωση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
 
Στο ερώτημα γιατί έγινε όλος αυτός ο χαμός με την αναφορά της απουσίας της υπαλλήλου  ίσως δεν μπορεί να δοθεί άμεσα απάντηση απλά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του σωματείου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την κίνηση της Χρ. Μακνέα να αλλάξει την επίβλεψη των έργων και να την μεταφέρει σε άλλους υπαλλήλους που διέκοψαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες τις πληρωμές στους εργολάβους, καθ`ότι τα έργα αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση η περιπέτεια της γυναίκας αυτής αποδεικνύει πως μπορεί ακόμη και στο δημόσιο κάποιος να "εξοντωθεί" ψυχικά όταν καλείται να αποδείξει αυτονόητα πράγματα που συνιστούν τυπικά καθήκοντα και υποχρεώσεις. Από την άλλη αναδεικνύει την δυσκολία που υπάρχει δημόσιοι υπάλληλοι να αντιτάσσονται στα συμφέροντα του εκάστοτε ισχυρού λόγω φόβου μη βρεθούν μπλεγμένοι σε δικαστικές περιπέτειες.
 

Στο πλευρό της Χρ. Μακνέα βρέθηκαν όπως και χθες σωματεία, το ΤΕΕ, η ΕΔΟΘ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και πολιτικές οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και η ΛΑΕ Θεσσαλονίκης.  

Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.